Anrika småländska pappersbruket Lessebo Paper tvingas nu stoppa produktionen. Detta till följd av de skenande “sossepriserna” på el. Om inte elpriset sjunker inom överskådlig tid kan arbetstillfällen, svensk pappersexport och hela företagets existens äventyras.

Pappersbruket i Lessebo har anor från 1600-talet men kan nu vara i fara till följd av dens socialdemokratiska regeringens energipolitik. Priserna skenar i Södra Sverige, primärt på grund av hårt kritiserade förtida nedläggning av kärnkraftverk av påstådda klimatskäl och eftersatt utbyggnad av distributionsnätet, bland annat till följd av årliga kostnader för migrationen på 130 miljarder kronor.

Lessebo Paper skriver på sin webbplats att elkostnaderna på årsbasis har stigit från 30 miljoner kronor till 190 miljoner kronor – en ökning med 600 procent. Företaget levererar pappersprodukter både inom och utanför Sverige och brist på dessa kan få kännbara konsekvenser för en rad andra verksamheter.

Bild: Lessebo Paper.

De anställdas jobb och företagets överlevnad i fara

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Om så inte sker mer stabilt är deras jobb i fara, liksom hela det anrika företagets överlevnad. Ledningen tar nu beslut från dag till dag om man kan köra maskinerna eller måste låta dem stå stilla på grund av att man förlorar mer pengar på att betala skyhöga elpriser än på att inte producera alls och betala löner till overksamma anställda.

– Andra delar i produktionen kan vi påverka, men här står vi helt handfallna och bara hoppas på lägre elpriser. Vi vet inte var det tar vägen, säger vd Jens Olson till Smålandsposten.

Håller regeringen ansvarig och kräver åtgärder

Medan regeringen lägger skulden på Putin håller Lessebo Papers ledning och anställda i likhet med oberoende experter, statsminister Magdalena Andersson (S), finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) ansvariga för Sveriges elkaos.

På Lessebo Paper kräver man nu skyndsamma besked om åtgärder från regeringen innan katastrofen är ett fullbordat faktum.

– Vi behöver få ett hyggligt snabbt besked. Politiken måste agera när det gäller elområdesfördelningen, säger Jens Olson.