aquarius
Utrikes

Spanien avvisar skepp med ny last migranter

Publicerad 8/13/2018
Annons

Efter att ha tagit emot skeppet Aquarius tillhörande de så kallade icke-statliga organisationerna SOS Méditerranée och Médecins Sans Frontières tidigare i sommar med 630 migranter ombord, säger Spanien nu nej då samma skepp kommer med 141 nya migranter.

Det var i juni som både Italien och Malta vägrade ta emot Aquarius. Till slut erbjöd sig Spanien, som precis fått en ny socialistisk regering, att ta emot migranterna.

Nu uppmanar de två organisationerna europeiska regeringar att tillhandahålla en ”säker hamn, den närmast möjligaste, som stipuleras av lag” för de nya migranterna som plockades upp i Medelhavet i fredags. Libyen deltog i arbetet men har uppgett att man inte har möjlighet att ta emot dem.

I dagsläget verkar den spanska regeringen inte villig att göra om det man gjorde i juni – nu heter det att man inte är den säkraste hamnen då den inte är den närmaste enligt vad som stipuleras under internationell lag.

67 av de 141 migranterna säger sig vara så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”. Mer än en tredjedel kommer från Eritrea och Somalia.

Då Aquarius kontaktade Malta vägrade de ta emot skeppet och från italienskt håll kom inget svar alls.

Aquarius är nu det enda NGO-skeppet kvar i Medelhavet som plockar upp migranter utanför Libyen. Tidigare i sommar gjorde den nya italienska regeringen klart att man inte kommer ta emot ett enda sådant skepp till.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons