Det utbredda problemet med husockupanter i Spanien som myndigheterna stått handfallna inför kan nu vara på väg att få en lösning. I ett nytt dekret från statsåklagaren stipuleras ett nytt regelverk som ska få bort ockupanterna snabbt.

Samhällsnytt har tagit upp problematiken vid ett par tidigare tillfällen – något som drabbat många svenskar och skandinaver med semesterbostäder i Spanien.

Kärnan i problemet har varit myndigheternas handfallenhet och med 40 nya fall om dagen är situationen akut och avskräcker potentiella husköpare. En undersökning har visat att nästan hälften av spanjorerna oroas över att deras bostäder ska tas över av ockupanter.

Detta kan nu enligt Svenska Magasinet vara på väg att ändras i och med ett nytt dekret från statsåklagare Dolores Delgados, som konstaterar att förfarandet med vräkning av ockupanter måste snabbas upp.

Kastas ut direkt

Vid en ockupation ska det framöver bara krävas att man gör en anmälan till polisen och samtidigt bevisar att man är bostadens ägare, så ska polisen ta itu med problemet direkt. Även om ockupanterna kan bestrida vräkningen i domstol, ifall de påstår sig ha rätt till bostaden, ska de ändå först kastas ut och inte som tidigare kunna bo kvar under processen – något som kan ta flera år.

I samband med att Delgado utfärdade dekretet understryks att beslutet ska försvara offrens rättigheter av privat egendom och att ockupationerna skapar social oro och osäkerhet hos invånare.