Vicepresident_Oriol_Junqueras_Wikimedia

Avsatte katalanske vicepresidenten Oriol Junqueras hotas av 25 års fängelse.

Utrikes

Spanska regeringen vill kväsa katalansk självständighetsrörelse – 18 politiska ledare åtalas

Publicerad 10/25/2018
Annons

18 politiska ledare i Katalonien som arbetat för katalansk självständighet ställs nu inför rätta av den spanska centralmakten i Madrid. Nio av dem åtalas för uppror, vilket kan rendera upp till 25 års fängelse.

I Katalonien är den lokala nationalismen stark. Många katalaner vill frigöra provinsen från den spanska federationen och utropa en självständig stat.

Förra året utlystes en folkomröstning i frågan där 80 procent röstade för självständighet. Den olagligförklarades av den spanska centralregeringen som skickade federal polis till provinsen för att beslagta valsedlar och stänga ned vallokaler.

Det är i efterspelet till förra årets politiska turbulens som den spanska regeringen nu vill statuera exempel till varnagel för framtida självständighetsinitiativ. Katalanerna har redan straffats genom att fråntas en del av sin autonomi och nu går regeringen vidare med att massåtala de katalanska politiska ledare som förra året avsattes av centralregeringen.

Sammanlagt är det 18 katalanska toppolitiker som ställs inför skranket åtalade för olika brott relaterade till självständighetskampen. För nio av dem, däribland den förutvarande vicepresidenten Oriol Junqueras, är brottsrubriceringen uppror och uppvigling. Fälls de kan de dömas till 25 års fängelse.

Junqueras sitter sedan snart ett år tillbaka fängslad i Spanien för sina politiska åsikters skull. Amnesty International har krävt att han och andra katalanska ledare som spärrats in släpps. Den spanska centralmaktens repression mot Katalonien har dock starkt stöd från EU där varje initiativ som inte innebär bibehållen eller ökad federalisering ses som ett hot mot unionen.

LÄS MER: Tidigare artiklar på Samhällsnytt om Katalonien

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
748Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons