Just nu befinner vi oss i en tid där flera stora sportevent ställs in eller blir flyttade. För spelbolagen med svensk spellicens, som satsar stort på vadhållning, har man sett detta som ett hot. Men i avsaknaden av fotboll och ishockey verkar annat väcka spelarnas intresse. Nämligen trav och poker.

För företag världen över har det nya decenniet fått en tuff start. Inte minst när det kommer till restaurang- och den fysiska detaljhandeln. I vanliga fall brukar man säga att nöjesindustrin går starkt i kristider – detta då behovet för underhållning är extra stort – detta är fortfarande sant, men med en viss modifikation.

I skrivande stund går det bra nämligen för vissa inriktningar inom nöjessektorn; de som fokuserar på underhållning som kan konsumeras direkt i hemmet. Bland dessa finner vi exempelvis olika streaming- och spelaktörer. Inte minst har det gått bra för några av våra svenska innovatörer. Exempelvis har investmentbolaget Angler Gaming, som investerar i olika spelsajter, ökat sitt aktievärde med 47 procent sedan den 17 mars 2020, och spelutvecklarna NetEnt med 46 procent sedan samma datum. Internationellt sett ser vi att streamingjätten Netflix vinner fortsatt mark på streamingmarknaden.

Växande intresse för trav och poker

Jämförelsesajten Spelaspel menar att de ser en tydlig dropp i sin trafik när det kommer till klassiska populära sporter, som fotboll, basket och ishockey, men att de samtidigt har sett en större efterfrågan när det kommer till trav och poker bland deras svenska besökare. Om det ökade intresset för travet och det klassiska bordsspelet kommer att motsvara tappat från de inställda idrottseventen är förmodligen för tidigt att svara på, utan nu håller svenskarna fortfarande på att utforska vad som kan ersätta bristen på deras favorit-underhållning.

Är det dags för en poker-revival?

Vi har en lång tradition av travsport i Sverige och intresset har länge varit stort. Även poker är långt ifrån någon direkt nyhet för oss svenskar – de flesta av oss minns nog den stora “Texas Hold ‘Em”-boomen under 2000-talet – men nu var det ett tag sedan alla hushåll bunkrade upp med pokermarker. Sett till vad Spelaspel kunde presentera, är det alltså inte otänkbart att poker håller på att få en revival nu när traditionella sporter blir underrepresenterade. Att det dessutom går att spela online, är i dess favör.

I det stora hela vore det ett relativt logiskt komplement. Dels har Texas Hold ‘Em en lojal följarkrets med livesända matcher, dels är det ett spel om pengar där individen har stora möjligheter att påverka spelets utfall, inte minst när bluffandet gör det möjligt att vinna utan att ha vinnande kort på handen. Det är också socialt där en stor del av spelet går ut på att läsa av sina motståndare och försöka socialisera under matchernas gång för att hålla uppe sitt “pokerface”. Att det idag går att spela poker med hjälp av live streaming, där man ser dealern i fråga, adderar till den realistiska och sociala känslan.

Hur det kommer att gå för den svenska spelindustrin återstår att se, men än så länge ser inte intresset ut att dala. Utan svenskarna hittar istället annat i spelbolagens utbud som komplement till spel på de stora sporteventen.