Det blev en våldsam kväll och natt i huvudstaden med flera grova dåd. I centrum av händelserna står en kraftig sprängning i centrala Stockholm och på annat håll skedde tre knivrelaterade dåd.

Vid kl 3.28 väcktes boende på Södermalm i Stockholm av att en sprängladdning detonerade vid entrén till den grekiska restaurangen Faros på Sofiagatan.

LÄS ÄVEN: 500 bankomater sprängda av migrantgäng 2022

Enligt polisen har entrén liksom omkringliggande delar av fasaden skadats. En brottsutredning rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Senare under natten meddelade polisen att man genomför en kartläggning av personer med kopplingar till fastigheten och spårsäkring samt en insamling av bevis på brottsplatsen. Flera personer som gjort iakttagelser från området före och i samband med detonationen har förhörts.

Skjutning

Strax efter halv åtta på måndagskvällen fick polisen in ett larm om skottlossning i Hagalund i Solna där en man i 20-årsåldern skjutits.

Polisen har genomfört kontroller av personer som kan vara av intresse i utredningen och ett flertal personer har förhörts. Man kontrollerar nu vad som kan ha fastnat på övervakningskameror. Man talar även med boende i området för att se vilka iakttagelser som kan ha gjorts.

– Flera skott har hörts av vittnen. Vi arbetar utifrån att det är en uppgörelse i kriminella nätverk efter den senaste tidens skjutningar, säger Ola Österling, polisens presstalesperson, till statstelevisionen.

Knivdåd

Inom loppet av några timmar fick polisen i Borås in tre larm om brott där knivar var inblandade.

Den första händelsen rör en man som vid 19-tiden på kvällen kom in till Södra Älvsborgs sjukhus med skärskador i benet. Enligt uppgifter till polisen ska han ha haft en kniv i låret vid tillfället, men ingen kniv hittades av polisen. Mannen i 30-årsåldern är känd av polis sedan tidigare och tros ha utsatts för grov misshandel.

En halvtimme senare larmades polis till en adress där ambulanspersonal var för att ta hand om en man som uppges ha varit drogpåverkad. Då de hade kommit till platsen agerade den knivbeväpnade mannen hotfullt och man larmade polis.

Mannen ska ha verkat påverkad av något och talade osammanhängande. Han hotade även polispatrullen med kniv och en polisman sköt då verkanseld som träffade mannen i benet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrargäng attackerar ung tjej i Umeå

Strax efter klockan 21 var det en man i 20-årsåldern som hittades allvarligt skadad på Norrby, Han hade skärskador i ena armen och ett ben och enligt uppgift till polisen hade han blivit knivhuggen. Mycket blod på platsen.