På onsdagen kunde Samhällsnytt berätta att SR-journalisten Hedvig Holgersson bevakar området migration för statsradion samtidigt som hon uteslutande intresserar sig för asylaktivistiska, vänsterextrema och SD-hatande konton i sociala medier. När vi frågar hur SR:s kanalchef tillika ansvarig utgivare ser på uppgifterna vill hon inte svara och slänger på luren. Vi kan nu visa att även kanalchefen har svårt för SD.

Samhällsnytt uppmärksammade nyligen ett inslag av SR-journalisten Hedvig Holgersson i P4 Södertälje i vilket hon okritiskt rapporterar om illegala invandrare som ’papperlösa’ men inte redovisar varför personerna fått avslag och ska utvisas ur landet.

Migranterna påstods inte kunna återvända till ett ”Libanon i kris”. Att det som avsågs var landets valutaproblem nämndes inte i inslaget. När vi frågade Holgersson varför hon undanhåller lyssnarna centrala uppgifter svarar hon att hon inte har möjlighet att redovisa allt.

LÄS ÄVEN: SR-journalist är asylaktivist och hatar SD – får göra reportage om ’papperslösa’ migranter

Efter en nätgranskning av SR-journalisten kunde vi visa att hon är med i en rad vänsterextrema och SD-hatande grupper. På en bild framställs SD-ledaren Jimmie Åkesson som ett slaktdjur med namnet ”julnasse”, något som Holgersson har gillat. Hon är även med i en grupp som motsatte sig ”rasisten”, riksdagsledamot Björn Söder, som riksdagens vice talman under föregående mandatperiod.

Vidare återfinns Holgersson i en vänsterextrem grupp som jämför Åkesson med Benito Mussolini och Adolf Hitler. Gruppmedlemmarna uppmanas i olika evenemang att samlas för att prata om hur man håller det man kallar fascismen borta från makten.

Kanalchefen ”håller inte med” – vägrar därför svara

Sofia Taavitsainen är kanalchef och ansvarig utgivare för Sveriges Radio P4 Stockholm och Södertälje. Hon har arbetat inom Public service sedan år 2000 och under åren innehaft olika chefstjänster hos både SR och SVT. På onsdagen kontaktade vi Taavitsainen i samband med vår publicering rörande Holgersson för att höra hur hon ställer sig till uppgifterna om medarbetaren.

Vi ställde en skriftlig fråga hur lämpligt det är att en person med Holgerssons vänsteraktivistiska profil bevakar migration åt SR och hur Taavitsainen motiverar att Holgersson tillåts arbeta med dessa ämnen mot bakgrund av att SR hävdar att grunden för deras journalistik är opartiskhet och oberoende i förhållande till politiska särintressen.

Det enda svar vi fick var att Taavitsainen ”inte håller med”:

Hej Simon,

Jag håller inte med om den beskrivning av min medarbetare som ni framställer den i artikeln varför frågan om vad hon skulle kunna bevaka eller inte därför inte är aktuell i sammanhanget.

Hälsningar
Sofia

Inga problem med redaktör som saboterade för polisen

Kanalchefens svar liknar det besked som vi fick i början av maj när vi avslöjade att hennes kollega, agendaredaktör Rouzbeh Djalaie, är en asylaktivist som bland annat uppmanat till att störa polisens inre gränskontroller. Han har också uttryckt sig starkt hatiskt mot Sverigedemokraterna vilka han jämför med Nazityskland. Taavitsainen svarade då följande sätt:

Hej Simon,

Jag har tagit del av ditt mail. Vi på Sveriges Radio driver ingen linje i någon fråga. Vi rapporterar om frågor utifrån olika vinklar, till exempel granskar vi hur olika grupper påverkas av coronakrisen.

Vad gäller Rouzbehs inlägg i sociala medier som nämns i den artikel du refererar till så verkar de inte ha gjorts under den tid han varit anställd på Sveriges Radio. Jag har därför inga kommentarer till innehållet i dessa.

Mvh,
Sofia T

Nedan syns Djalaie i bild bärande en skylt med texten ”papperlös” i samband med att han i sociala medier uppmanade till civil olydnad mot polisens inre gränskontroller i Stockholm.

I ett antal inlägg kunde vi visa hur Djalaie starkt föraktar Sverigedemokraterna. Han skrev bland annat att han känner igen Sverigedemokraterna i Adolf Hitlers framfart med att etablera Nazityskland.

Har svårt för SD-politik

Taavitsainens ointresse att svara på våra frågor om asylaktivistiska och SD-hatande medarbetare kan spåras till hennes eget förakt mot partiet. En närmare titt på Taavitsainens Twitter-aktiviteter under den tid hon arbetat som chef inom SR och SVT visar interaktion i flera inlägg som motsätter sig SD:s politik.

Samhällsnytt har bland annat påträffat en tråd där Taavitsainen anser att SD-toppen Jörgen Fogelklous kritik mot vad han menar är en migrant hos TV4 Nyhetsmorgon som har en betydligt högre ålder än övriga klasskamrater är ”så avslöjande” för vad partiet faktiskt är.

”Att se vad dessa SD:are såg i den där pojken är så avslöjande”, skriver Taavitsainen på finska.

Har svårt för islamkritik

Nedan ytterligare ett exempel där Taavitsainen ger sitt stöd till en person som argumenterar mot SD:s tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth rörande moskéer i Sverige. Ekeroth hävdar att moskéer blir allt vanligare runt om i landet och att nästa steg även är böneutrop från dessa byggnader.

En person ger sig in i diskussion med Ekeroth och skriver bland annat, ”försök inte få kristendom att låta bättre än islam”, ett utspel som Taavitsainen ger sitt stöd till.


Taavitsainen har tidigare även raljerat kring Sverigedemokraternas tal om ”den svenska nationen”. Ett begrepp som SR-chefen undrar hur SD får ihop en definition av.

Kanalchefen slänger på när Samhällsnytt ringer

Samhällsnytt ringde till statsradion på onsdagen för att ställa följdfrågor till Taavitsainen om hennes intetsägande skriftliga svar rörande sin medarbetare Holgerssons kopplingar till vänsterextrema och SD-hatande grupper i sociala medier.

Vi undrade vad det är i vår artikel som Taavitsainen menar att hon inte känner igen och som gör att hon inte kan svara på våra frågor. När Taavitsainen förstår att det är Samhällsnytt som ringer får hon en dryg ton och vill omedelbart avsluta samtalet.

Hallå Sofia, Simon Kristoffersson från Samhällsnytt. Vi mejlade tidigare.

– Mm….

Jag läste ditt svar och undrar därför vad är det som du inte ”håller med om” som gör att du inte kan svara på mina frågor?

– Jag tänker inte kommentera mer än så där… men tack för att du ringde.

Varför tänker du inte göra det?

– Nej, det är den kommentaren som du får av mig helt enkelt. Tack och hej.

Vem tycker du då ska svara på min fråga?

[Lyssnar]… slänger på luren.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen försökt att nå Taavistainen igen för att höra varför hon slänger på luren när journalister ringer. Men hon vill inte svara på sin arbetstelefon. Vi vill fortfarande veta om SR anser att det är förtroendeingivande journalistik när en asylaktivistisk och SD-hatande reporter bevakar migration.

Nedan den bild rörande trovärdighet, oberoende och opartiskhet som statsradion stoltserar med i varje artikel. Vi vill veta om Taavitsainen anser att det motsatta upplägget jämfört med Holgersson och Djalaie hade fungerat – en SD-sympatisör som vurmar för stängda gränser som samtidigt bevakar migration åt SR.


Kanalchefen Sofia Taavitsainen. Foto: Faksimil Twitter

LÄS ÄVEN: Sveriges Radios redaktör saboterade polisens utlänningskontroller – bevakar migration åt SR

Låser sitt konto efter Samhällsnytts granskning

När SR-chefen Sofia Taavitsainen får klart för sig att vi nätgranskat henne låser hon sitt konto för insyn. Endast personer som hon godkänner kan nu ta del av det hon skriver.

authorimage

Tyckte du denna granskning var intressant?

Då är det viktigt att du donerar till sidan – annars kan vi inte fortsätta!

Skicka in en donation genom att Swisha till 123 083 335, eller fylla i formuläret nedan, eller klicka här för övriga alternativ.

Tack på förhand!