Statsradion uppmärksammar en nationalistisk demonstration i USA för att berätta att president Donald Trump överväger att terrorstämpla ”motdemonstranter” i Antifa. Public service-aktören missar att berätta att rörelsen är våldsbejakande vänsterextrem. När demonstrationen tog fart på lördagen rapporterades flera våldsamma attacker från Antifa – något som statsradion valde att inte återrapportera.

I juni uppmärksammade Samhällsnytt en rapport från Näringslivets Medieinstitut som visar att i de fall där SVT och SR:s fälls i politiska ämnen av Granskningsnämnden lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: SVT och SR fälls uteslutande för vänsterliberala vinklingar i politiska ämnen

Vänsterspåret hos de numera skattefinansierade Public Service-aktörerna fortsätter trots massiv kritik. På lördagskvällen publicerade statsradion åter ett inslag som många reagerat på som politiskt vänstervinklat.

Det rör sig om ett utrikesreportage från USA där SR uppger sig bevaka en ”vit makt-demonstration” medan internationell massmedia beskriver det som en högerradikal och Trump-vänlig demonstration i staden Portland i delstaten Oregon.

På plats väntades även motdemonstranter från den vänsterextrema organisationen Antifa närvara, kända för att attackera demonstranter med våld och att ägna sig åt omfattande vandalisering.

På lördagen meddelade USA:s president Donald Trump att han överväger att terrorstämpla den våldsbejakande vänsterorganisationen.

Den svenska public service-aktören tar i stället Antifa i försvar genom att i sin rapportering beskriva organisationen i positiva ordalag, som antifascister och motdemonstranter.

Struntar i vänsterextremism
Varken i artikeltexten eller i ljudinslaget omnämner statsradion Antifa-demonstranterna som vänsterextrema. Reportern Agneta Furvik berättar att vissa inom rörelsen är våldsbejakande, men reportagets huvudfokus är kritik mot att Trump överväger att terrorklassa vad SR anser vara ”antifascister” och ”antirasister”.

Istället för att undersöka och redogöra för bakgrunden till varför Trump överväger att sätta upp organisationen på USA:s terrorlista och berätta för de svenska lyssnarna vad Antifa vanligtvis brukar sysselsätta sig med, väljer reportern att beskriva gruppen som ”antirasister”.

Vidare rapporterar den svenska statsreportern att Trumps förslag väcker ”uppmärksamhet och reaktioner” bland den amerikanska befolkningen.

– Det väcker uppmärksamhet och reaktioner eftersom han inte tidigare sagt något om att vit-makt-sidan skulle kunna övervägas att terroriststämplas, resonerar Furvik.

På söndagsmorgonen publicerade SR ytterligare en artikel från Portland där man återigen använde starkt negativa epitet för de som samlats till demonstration och samtidigt mer vänligt sinnade sådana för motdemonstranterna.

Sedan går man vidare att stämpla nationalisterna som ”vit makt” medan den vänsterextrema sidan bara beskrivs som ”Antifa-medlemmar”.


Enligt SR ”motdemonstranter” i Portland.

För SR är det även viktigt att få fram budskapet att den vänsterextrema organisationen står för det goda våldet på plats.

Antifa attackerade med hammare
I sociala medier finns mängder med videoklipp som ger stöd åt motsatsen – att det är Antifa som står för attackerna. visar Klippen visar hur den vänsterextrema organisationen rör sig i grupp och oprovocerat attackerar enstaka individer under demonstrationen i Portland.

Nedan ett axplock där vänsterextremister från Antifa bland annat attackerar flyende personer med hammare.

”Klä dig som Trump-supporter”
I sociala medier cirkulerade ett informationsblad inför lördagens demonstration som uppges vara publicerat av Antifa. I texten uppmanar man ”kamrater” att klä sig som Trump-supportrar för att smälta in i demonstrationen.

Bladet illustreras med en bild där en Antifa-aktivist är i färd med att kasta en brandbomb, så kallad molotovcocktail.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio kallade IS-terrorister för ”aktivister” – skyndar sig att städa upp