Ytterligare ett av landets så kallade integrationsprojekt där invandare utan arbetslivserfarenhet sysselsätts, i det aktuella fallet i en syateljé, håller på att gå omkull. Nu rycker statsradion ut för att hjälpa kvinnorna att äska nya bidrag och kunder.

Tidigare i veckan uppmärksammade Samhällsnytt hur statstelevisionen ägnade en artikel åt att uppmärksamma hur det så kallade integrationsprojektet ‘Vivillalla’ som tillverkade mjukisdjur i särskilt utsatta området Vivalla i Örebro tvingas lägga ned eftersom inkomsterna uteblivit. Verksamheten nekas ytterligare bidrag.

LÄS ÄVEN: Jobbprojekt för utländska kvinnor läggs ner – inkomsterna sinade

På fredagen tog statsradion upp ett liknande spår men den här gången i Borlänge. Det handlar om det så kallade sociala företaget ‘Yalla Borlänge’ där sex invandrarkvinnor sysselsätter sig som sömmerskor. Men företaget saknar kunder och enligt verksamhetsansvarig beror det på rådande pandemi.

– Det är en verkligen osäker framtid som vi har framför oss, säger handledaren Maria Ines San Juan till SR.

Statsreporter ställer ledande frågor

Charlotta Rådman Frans är reporter på statsradion och hon har besökt syateljén. I sitt inslag lyfter Rådman Frans frågan om sömmerskornas framtid och hjälper handledaren att svara genom att ställa coachande frågor. Vidare berättar hon att det krävs ytterligare bidrag för att Yalla Borlänge ska överleva.

– Det är väldigt svårt. Det är kvinnor som kämpar mest för att komma in på arbetsmarknaden, säger San Juan.

– Så det behövs sådana här projekt för att det ska hända något, frågar statsreportern ledande.

– Det behövs projekt men det behövs också företag som vågar anställa, svarar San Juan.

– Och vad är det som står i vägen, frågar statsreportern.

– Jag tror att det är rädsla. Rädsla för att anställa för att det kommer kräva tid och tålamod att få de kvinnor som inte har någon arbetslivserfarenhet att komma in i den svenska arbetskulturen. Men det är möjligt, säger San Juan.

Yalla Borlänge. Foto: Faksimil Facebook
Yalla Borlänge. Foo: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Vuxenskolans studietakt för syriska kvinnor: 137 år att lära sig svenska