Den marockanske mannen som myndigheterna haft svårigheter att fastställa identiteten på befann sig på stöldturné i norra Sverige. Nu åtalas han för flera stölder och brott mot knivlagen. Åklagaren har även yrkat på utvisning.

Den stora stölden som utgör huvudåtalspunkt gäller ett inbrott i en smyckesverkstad i Umeå natten mellan den 18 och 19 oktober. Där stal mannen enligt åtalet smycken och verktyg till ett värde överstigande 300 000 kronor. Polisen misstänker att flera personer har varit inblandade som dock inte har kunnat identifieras eller gripas.

Åtalet omfattar även ett försök till stöld där mannen brutit sig in i en bil tillhörande en kvinna. Brottet ska ha begåtts den 15 eller 16 augusti när fordonet stod parkerat i ett parkeringshus i Umeå.

Mannen åtalas i samma mål även för att ha gått knivbeväpnad. I åtalet skriver man att kniven varit ”ägnat att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa”. Åklagaren yrkar även på utvisning i fem år.

Mannen nekar till brott men bevisning finns i form av såväl beslagtaget stöldgods som DNA-fynd på brottsplatserna.

Mannens vistelsestatus i Sverige är oklar. Inget personnummer förekommer i rättshandlingarna, vilket indikerar att mannens identitet grundar sig på vad han själv uppgett muntligt.