Google anklagas i ett stämningsmål för att illegalt ha spårat miljontals iPhone- och Android-användare även när inställningarna är satta att förhindra det. 

Sent i fredags lämnades stämningen enligt Reuters in som menar att Google ger en falsk försäkran att människor inte kommer bli spårade om de sätter ”platshistorik”-funktionen på telefonerna till ”av”. Istället kränker Google deras integritet genom att övervaka och lagra deras rörelser.

LÄS MER: Google storsatsar på att göra Youtube mer politiskt korrekt

”Google påstod att en användare kan stänga av platshistoriken när som helst. Med den avstängd sparas inte längre platserna du besöker. Detta är helt enkelt inte sant”, säger stämningen som lämnades in till en federal domstol i San Francisco.

Den kärande, Napoleon Patacsil från San Diego, vill ha en grupptalan å amerikanska Android- och iPhone-användares vägnar, som stängt av platshistoriken.

LÄS MER: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt

Han vill ha ett ospecificerat belopp för Googles påstådda medvetna överträdelser av Kaliforniens integritetslagar och intrång i folks privatliv.

Spårningen som stämningen handlar om beskrevs i en artikel den 13 augusti i AP där det sades att spårningen bekräftades av dataforskare vid Princeton University.

Google har inte kommenterat ärendet liksom Patacsils advokater.

LÄS MER: Fler Granskning Sverige-kanaler på YouTube nedstängda av Google

Numera säger Googles hjälpsektion på deras hemsida att sätta platshistorik till ”av” inte påverkar andra platstjänster i telefoner och att viss platsdata kan sparas genom andra tjänster, såsom Sök och Maps.