Regeringens föreslagna skatt på engångsartiklar, som behållare för takeaway-kaffe, thaimatlådor och festtallrikar, väntas träda i kraft nästa år. För en bransch som under pandemin redan är hårt ansatt kommer detta bli dödsstöten för restauranger, handeln och livsmedelsindustrin. Det menar företagare och branschorganisationer.

Skattens syfte är att minska nedskräpningen av plast i parker, stränder och skogar och kommer innebära att engångsartiklar beläggas med punktskatter inom intervallet tre till sju kronor. Kritiker menar att skatten kommer att slå hårt mot den enda livlinan branschen har kvar – hämtmaten.

– Det är löjeväckande feltajmat. Regeringen borde istället lägga pannan i djupa veck kring hur de kan hjälpa företag att överleva krisen så att så många som möjligt har ett jobb att gå till när det här en gång är över. Inte rikta en spark mot den näring som redan ligger, säger Visitas vd Jonas Siljhammar om förslaget till fPlus.

Han får medhåll av bland annat Duni, ett industriföretag som tillverkar produkter för dukning och servering till den drabbade näringen.

– Som förslaget är utformat med väldigt höga skattenivåer och få reella alternativ, läggs skattetrycket på kafé- och restaurangnäringen som redan är hårt drabbad till följd av pandemin. Risken är uppenbar att konsumenten inte är beredd att betala och därmed köper mindre take-away, vilket kan påverka oss, säger Magnus Fransson, strategisk affärsutvecklare på Duni.

Magnus Fransson tror attskatten kommer att skapa miljöskadliga incitament som går tvärtemot förslagets ändamål.

LÄS ÄVEN: Avhämtning av mat kan bli dyrare – utredning föreslår ny skatt på engångsförpackningar

På branschorganisationen Livsmedelsföretagen säger livsmedels- och hållbarhetsstrategen Sara Sundquist att idén i grunden är en konsumtionsskatt på mat- och avhämtning vilket slår hårt mot en bransch som under dessa tider lever på att producera produkter för hemleverans.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel, anser att hela förslaget är dåligt underbyggt.

– Det är väldigt diffust. Jag ser inte hur den här skatten kommer att bidra till en mer resurseffektiv ekonomi eller till minskad nedskräpning. Det kommer bara att tillföra pengar till statskassan, men det är väl inte ändamålet? Det är tydligt att man inte har gjort en riktig konsekvensanalys av det här förslaget, säger han.