Tidöpartierna har kommit överens om att skrota permanenta uppehållstillstånd för asylsökande migranter och i stället endast dela ut tidsbegränsade sådana. I en publicering av Sveriges Radio har man valt att fokusera på hur de asylsökande tillika utländska medborgarna ser på saken.

Den enda gången en migrant ska kunna få permanent uppehållstillstånd är i samband med att den eventuellt blir svensk medborgare. Det kan man ansöka om efter ett visst antal år – om man fått sin asylansökan beviljad. Förslaget ska vara färdigställt senast under våren 2024.

Statsradion har i ett inslag talat med en asylsökande migrant för Eritrea som just nu väntar på svar om permanent uppehållstillstånd. Reportern nämner i inslaget att migranten ”har ett litet barn” och att han säger att ”permanent uppehållstillstånd är viktigt för att känna trygghet”.

– Jag måste känna mig trygg för att vara en bra pappa till mitt barn, säger Bahlbi Yohanns från Eritrea till Sveriges Radio.

Han säger även att det ”känns jättejobbigt” att höra att det permanenta uppehållstillståndet ska tas bort.

Statsradion har även pratat med en jurist på asylaktivistiska Asylrättscentrum som naturligtvis är kritiska till förslaget. De har emellertid inte frågat någon svensk medborgare, som påverkats negativt av massinvandringen, hur förslaget tas emot.

LÄS ÄVEN: Fick permanent uppehållstillstånd en vecka innan brutala mordförsöket på flicka i Skellefteå