Antalet EU-länder som säger sig vara villiga att ta emot så kallade kvotflyktingar har halverats under senare år. Trots den socialdemokratiska regeringens löften om att ligga på EU-s miniminivå var Sverige det land som tog emot flest av alla under 2021. Nu rycker statsradion ut och ger plats åt den korruptionsanklagade organisationen International Rescue Committee (IRC) att lobba för bibehållen hög nivå.

I år har EU åtagit sig att ta emot cirka 23 000 kvotflyktingar från läger utanför Europa. Intresset från medlemsländerna är dock svalt och hittills har cirka en tredjedel beretts plats. Trots det trycker FN:s flyktingorgan UNHCR nu på för att EU under nästa år ska öka antalet och ta emot 40 000 kvotflyktingar.

Intresset för att bereda plats för så kallade kvotflyktingar har minskat kraftigt och kontinuerligt de senaste fem åren, från 20 till 10 medlemsländer. Sverige har utmärkt sig för att ligga i topp, trots den socialdemokratiska regeringens löften om motsatsen, och tog emot förra året emot över 6 000 personer i den här kategorin. SR rapporterar nu att “behovet blir allt större”.

LÄS ÄVEN: UNHCR säljer flyktingplatser till välbärgade afrikaner

Köpte sig fria från korruptionsanklagelser

Nästa år tar Sverige över som EU:s ordförandeland, vilket enligt statsradions inslag innebär “ett särskilt ansvar” att bibehålla en fortsatt hög nivå. Detta för att på så vis inspirera andra länder att ta emot fler kvotflyktingar. En representant för IRC, som liksom UNHCR vill öka antalet, säger att “Sverige kommer att sätta standarden för hela EU”.

IRC anklagades så sent som förra året av USA:s justitiedepartement för omfattande korruption gällande organisationens arbete i Syrien och Turkiet. Det hela slutade med att IRC köpte sig fria från anklagelserna med en betalning på motsvarande 70 miljoner kronor till United States Agency for International Development (USAID). Detta enligt en pressrelease från det amerikanska justitiedepartementet.