Det var i ett inslag om primärvalen i USA som sändes i SVTs Morgonstudio igår morse som utrikeskorrespondenten Stefan Åsberg gjorde det märkliga uttalandet. Reportern bortförklarar sitt agerande i ett mejl till Samhällsnytt med att ”orden föll”.

I ett inslag om de pågående primärvalen hos Demokraterna i USA som ska visa vem som kommer att representera partiet i presidentvalet senare i år berättade SVTs utrikeskorrespondent Stefan Åsberg att de två favoriterna – Bernie Sanders och Pete Buttigieg – lämnade Joe Biden långt bakom sig. I primärvalen i Iowa hamnade han på fjärde plats. Inte heller nationellt uppges han längre vara i ledning som Demokraternas kandidat. Även i nästa rundan av primärvalet – i New Hampshire – spås Bernie Sanders segra.

Detta är något som är ”oerhört allvarligt”, hävdar Åsberg i sändningen från den förment opartiska statstelevisionen. Vidare i sändningen heter det att det ”påverkar möjligheterna för vår vän Joe Biden”.

Twitter-kontot Granskning av public service som var först med att uppmärksamma det märkliga uttalandet frågar sina följare retoriskt:

”Tror ni SVT skulle säga vår vän Donald Trump?”

Samhällsnytt har sökt både Stefan Åsberg och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Charlotta Friborg med bland annat frågor om hur bra detta uttalande rimmar med kravet på opartiskhet som finns i SVTs tillståndsvillkor samt om SVT skulle kunna tänka sig att kalla Donald Trump ”vår vän” i nästa sändning. I skrivande stund har de inte återkommit med något svar.

Sedan den 1 januari 2019 finansieras statstelevisionen med en tvångsskatt.

UPPDATERING: Kort efter artikelns publicering har reportern Stefan Åsberg förklarade i ett mejl sitt ordval med att ”orden föll” :

”Jag kom av mig och sökte efter hans namn och då föll tyvärr orden som du nämner. Men det här inträffade i ett svar där vi talade om Bidens uppenbara problem med sin kampanj.”

Samhällsnytt noterar dock att Åsberg har undvikit att svara på frågorna som gäller SVTs uppdrag samt sannolikheten att samma ordval skulle användas för att benämna Donald Trump.