Sveriges television släpper en lista med 21 ryska diplomater som påstås vara spioner. Samtidigt anklagas regeringen av statsorganet för att inte göra mer för att agera mot ryska spioner.

Igår meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att fem ryska diplomater utvisas från Sverige, anklagade för spioneri. Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev kallades upp till utrikesdepartementet för att informeras om att de fem ska lämna landet.

– Deras aktiviteter på vårt territorium har varit oförenligt med deras status som diplomater, sade Billström i samband med beskedet i en kommentar till statstelevisionen.

Det är första gången sedan april förra året som Sverige utvisar ryska diplomater.

LÄS ÄVEN: Sverige utvisar tre ryska diplomater

21 ryska spioner

Nu publicerar dessutom statstelevisionen en lista med 21 namn på misstänkta ryska diplomater i Sverige, varav 13 uppges vara aktiva spioner. Listan har även delgivits Säkerhetspolisen (Säpo) och knyts till gårdagens utvisningsbesked.

14 av namnen på listan uppes arbeta eller ha arbetat för Rysslands civila underrättelsetjänst SVR, fem för den militära underättelsetjänsten GRU och en på den nationella säkerhetstjänsten FSB. En man på listan är det okänt vilket spionorgan han kan knytas till.

SVT har sammanställt listan i samarbete med källor inom hemliga ”västliga underrättelse- och säkerhetskällor”.

Anklagas för passivitet

Samtidigt som listan offentliggörs anklagas regeringen för att inte göra mer för att utvisa ryska spioner. Innan valet kritiserade Moderaterna den socialdemokratiska regeringen, och ville ”Kasta ut alla ryska spioner från Sverige!”

Faksimil

Trots det har det gått ett halvår innan den nya regeringen själv nu agerar och utvisar misstänkta ryssar, efter påtryckningar i och med ett kartläggningsarbete mellan statsmedier i fyra nordiska länder.

– Det är klart det är skillnad på att sitta i opposition och regering, säger Tobias Billström till SVT.

Utrikesministern påtalar att ett oppositionsparti inte har tillgång till samma information som ett regeringsparti, vilket påverkat vid beslutet om att utvisa de ryska spionerna.

Tretton ryska diplomater påstås vara aktiva spioner
Anton Konovalenko (SVR)
Mikhail Kiselev (SVR)
Lev Yefimov (SVR)
Sergei Mikhalev (SVR)
Andrei Gurov (FSB)
Nikolai Aleshchenko (GRU)
Kirill Ioskevich (SVR)
Dmitry Abdulin (SVR)
Andrei Prokopiev (GRU)
Alexander Khramov (SVR)
Konstantin Chentsov (SVR)
Nikolai Banatov (GRU)
Vladimir Lyapin (Okänd)
Åtta misstänkta ryssar anges inte som aktiva
Evgeny Umerenko (SVR)
Tatiana Umerenko (SVR)
Alexander Alekseenkov (GRU)
Evgeny Zenikov (SVR)
Mikhail Dubrovskiy (SVR)
Pavel Mavrin (SVR)
Vitaly Stanevka (GRU)
Vladimir Komarov (SVR)