➤ TERRORBEKÄMPNING I spåren av den muslimska terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i början av april, där den illegala migranten Rakhmat Akilov med lastbil mejade ned och dödade ett antal personer, storsatsar staden nu på trafikhinder i form av stenlejon som placeras ut på gågator och andra utsatta platser.

På Drottninggatan där terrordådet begicks har ett drygt tiotal nya stenlejon placerats ut och som ersätter de provisoriska hinder i betong som funnits där sedan attacken. Staden har beställt ytterligare ett 30-tal lejon som ska ställas upp på strategiska platser där man bedömer att det finns risk för nya terrordåd.

Utplaceringen sker som ett led i ett löfte som politikerna i Stockholms stadshus gav efter terrorattacken i april. Personer som Samhällsnytt har talat med välkomnar åtgärden men menar att det är skrämmande att det ska behövas och att den muslimska terrorn nu på allvar kommit också till Sverige.

Flera efterlyser åtgärder som angriper problemet med terrorism i grunden snarare än symtomen. Man nämnder bl.a. bättre gränsskydd och kontroll på personer med utvisningsbeslut. Både terrordådet på Drottninggatan och det uppmärksammade dubbelmordet på IKEA i Västerås i augusti 2015 begicks av personer som fått avslag på sina asylansökningar och som befann sig olagligt i Sverige.