Stockholm stad inviger ett nytt asylboende som kostat skattebetalarna hela 85 miljoner kronor. Samtidigt meddelar det kommunala bostadsbolaget att man påbörjar ännu fler byggen ämnade för migranter. Ytterligare 80 modulbostäder ska bland annat börja uppföras i år.

Det är det kommunala och så kallade allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem som öppnar asylboende i Västertorp tillhörande stadsdelen Hägersten. Vid sidan om bostäder kommer fastigheterna även innehålla verksamhetslokaler, lekplats, parkeringsplatser, miljöstation och tvättstugor, rapporterar bloggen JMM.

LÄS ÄVEN: Kommunbeslut: Alla nybyggda lägenheter ska gå till nyanlända

Byggnationen av bostäderna som påbörjades förra året öppnas för inflyttning sommaren 2020. I anslag som satts upp på stängslet som omgärdar byggarbetsplatsen går det att läsa att Migrationsverket under år 2020 skickar 865 migranter till huvudstaden och att de nybyggda bostäderna enbart ska gå till nyanlända.

Skattebetalarna lägger 85 miljoner kronor

Det framgår av ett tjänsteutlåtande från Stockholmshems styrelse 2018-12-06 att bygget kostat skattebetalarna 85 miljoner kronor. Asylboendet består av tre fastigheter belägna på Personnevägen i grönområdet Mellanbergparken nära Hägerstensbadet och beskrivs som ”tillfälligt” men bedöms samtidigt ha en livslängd på hela 40 år.


Staden ska bygga ännu fler asylboenden

På Stockholmshems hemsida går det att läsa att staden fortsätter att satsa stora summor av skattebetalarnas pengar på en gräddfil för migranter. Byggnation av omkring 80 modulbostäder öronmärkta för den gruppen ska påbörjas redan under innevarande år.

Det är oklart huruvida dessa bostäder kommer att vara i liknande storlek och standard som det nyinvigda asylboendet i Västertorp. Med en byggkostnad på 85 miljoner kronor x 80 boenden kan kostnaderna för skattebetalarna i så fall rusa iväg till närmare sju miljarder kronor.

Nedan ett videoklipp filmat av Jan Malmstad som visar det nybyggda asylboendet i Västertorp som inom kort öppnar upp för inflyttning.

LÄS ÄVEN: Nu ska de gamla ut – äldreboendet i Stockholm byggs om till bostäder för migranter

authorimage