I Storbritannien har man nu tagit emot det sista planet från Wuhan. När de 150 brittiska passagerarna stiger av planet väntar med anledning av coronavirusepidemin en 14 dagar lång obligatorisk karantän på en speciell plats. Även i Frankrike placerar man återvändande medborgare i obligatorisk karantän. Samtidigt evakueras svenskar från Wuhan – men tillbaka i Sverige erbjuds de endast frivillig karantän i sina egna hem.

Daily Mail rapporterar att Storbritannien nu tagit emot det sista regeringschartrade planet med britter från Wuhan. De 150 brittiska passagerarna har förts till Arrowe Park Hospital i Wirral, Merseyside där de måste spendera de kommande två veckorna i karantän i sjukhusets tidigare studentkorridorer.

Även i Frankrike vidtar man speciella åtgärder när man tar hem medborgare från coronadrabbade områden i Kina. Det rapporterar France 24.

De 200 franska medborgare som anlände med planet applåderade när man landade på Istres militärbas. Alla fick bära kirurgiska ansiktsmasker som byttes ut regelbundet under den 12 timmar långa flygningen – efter att ha desinficerat händerna.

Ingen av de 200 personerna har hittills uppvisat symtom på det dödliga coronaviruset som fått Världshälsoorganisationen, WHO, att utlysa en global nödsituation.

Trots att ingen av återvändarna har visat tecken på att ha smittats av viruset har samtliga placerats i obligatorisk karantän på en semestercamping vid havet i två veckor. De eskorterades av ett medicinskt team.

Svenska myndigheter erbjuder frivillig karantän

I Sverige vidtar man inga liknande förebyggande åtgärder mot det dödliga viruset.

På torsdagen sade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell till Sveriges Radio att de 11 svenskar som evakueras från Wuhan kommer att placeras i karantän i sina egna hem här i Sverige.

Men när reportern frågar Tegnell hur man kan vara säker på att dessa personer faktiskt stannar hemma under inkubationstiden så svarar han att man helt enkelt får lita på dem eftersom de varit på platsen där viruset bröt ut.

– Ja, jag tycker att man ska utgå ifrån att folk är förnuftiga. Det här är ju personer som har vistats i det här området och har bra kunskaper om vilka effekterna skulle kunna bli om det blir en spridning i samhället, säger Anders Tegnell.

På fredagseftermiddagen skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida att man just upptäckt ett bekräftat fall av coronaviruset i Jönköping. Det gäller en kvinna som besökt Wuhanområdet i Kina och som fått symtom i form av hosta efter att hon anlänt till Sverige. Hon landade i Sverige den 24 januari och var då symtomfri.

– Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att vi har en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.