Stockholmspolisen meddelar nu att det skett en dubblering av tjejer som är medlemmar i kriminella gäng. Dessutom har de blivit mer aktiva och är inte längre bara passiva flickvänner. ”De kan ha ledande positioner i brottsupplägg och representera nätverket vid resor”, säger Magnus Mowitz, tf chef underrättelsesektionen, till SVT.

Enligt den kartläggning polisen gjort finns numera cirka 50 tjejer involverade i gängen, där även så kallade ”gatugäng” inkluderas. Deras roller har utvecklats till att vara drivande som satsar på egen makt och ekonomisk vinning. Den nya informationen har kunnat erhållas efter att krypterad kommunikation lyckats knäckas, där den mest kända är Encrochat.

Kvinnorna sysslar aktivt med allt ifrån narkotikahantering, penningtvätt och transporter. En av förklaringarna menar polisen är riskminimering från de kriminellas sida eftersom polisen historiskt sett inte inriktat sig mot kvinnor. Det är än så länge den grövsta våldsbrottsligheten, exempelvis skjutningar och sprängningar, där kvinnor inte är så aktiva.

LÄS MER: Ny brottsvåg: Tjejgäng attackerar och misshandlar andra unga flickor

En “Annika” som statstelevisionen varit i kontakt med säger att hon själv har varit en del av grov organiserad brottslighet i över 20 år:

– Det finns faktiskt gatugäng där kvinnor har en mer betydande roll. Just att de faktiskt slåss och att de levererar ett våldskapital.

Samnytt har i flera artiklar visat på tjejgängs våld mot andra. Bland annat när ett gäng tjejer i slöjor omringar och attackerar en ensam pojke. Samtidigt syns lärare ignorera attacken och istället oroa sig över att händelsen filmas.

LÄS MER: VIDEO: Muslimskt tjejgäng attackerar svensk pojke: ”På min mamma jag kommer knulla”

Ett annat fall visade brutala scener där ett gäng förnedrade en flicka som tvingas kyssa plågoandarnas skor och säga att hon är en hund medan gänget spottade och skrattade.

LÄS MER: VIDEO: Flicka sparkas i huvudet och tvingas kyssa gängets skor – ”Säg jag är stolt hund”