skolskjutning-florida-18-02-14
Utrikes

Stort antal döda i skolskjutning i USA – före detta elev gripen för dådet

Publicerad 2/15/2018
Annons

På onsdagseftermiddagen genomförde en 19-årig tidigare elev en masskjutning på sin gamla skola, Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Coral Springs i delstaten Florida. 17 personer rapporterats döda.

Ytterligare 16 personer ska ha skottskadats och förts till sjukhus. För flera av de skadade är tillståndet allvarligt och dödssiffran kan komma att stiga.

Den misstänkte skytten, som identifierats som den 19-årigen före detta eleven Nikolas Cruz, kunde gripas levande efter dådet och fördes bort i handfängsel av polis. Cruz uppges ha agerat ensam.

Motivet för skjutningen är oklart men Cruz hade tidigare stängts av från skolan. Personer som kände Cruz uppger att han var en enstöring med stort intresse för vapen. Vapnet som användes vid skjutningen uppges ha varit en halvautomatisk Colt AR-15.

USA:s president Donald Trump gjorde ett offentligt uttalande efter dådet där han gav sitt deltagande till offrens anhöriga och slog fast att det är oacceptabelt att elever, lärare och andra personer på en amerikansk skola ska behöva känna sig otrygga.

Skjutningen är en av de värsta i USA räknat i antal dödsoffer. Politiska krafter på vänsterkanten började direkt efter händelsen hänvisa till den i sin agenda att ifrågasätta amerikanens grundlagsfästa rättighet att äga vapen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons