När de tre första veckorna i februari passerat har Polisen i Lund redan mottagit 15 anmälningar om personrån. Det som är gemensamt för rånen är att det handlar om gärningsmän i gäng och att de specialiserat sig på kläder och mobiltelefoner.

I början av februari rapporterade Samhällsnytt om en rånvåg i västra Malmö där flera personer var ute efter jackor och mobiltelefoner. Nu uppmärksammar Lokaltidningen en liknande rånvåg som tagit fart i Skåne.

Det handlar återigen om ett flertal gärningsmän i grupp. Carina Roth är kommunpolis i Lund och hon beskriver det som gäng med mellan fem och tio personer som riktar in sig på på kläder och mobiltelefoner.

Under de 19 första dagarna i februari har Polisen mottagit 15 anmälningar rörande personrån i Lund, det kan jämföras med januari som enligt Polisen var en normal månad med fyra anmälda personrån.

– Vi arbetar för fullt med detta, det har högsta prioritet, säger Roth.

”Något liknande har jag aldrig hört talas om”
Ett antal av rånen begicks den gångna helgen. Ett för polisen ovanligt rån skedde i Södra Sandby när fyra maskerade och knivbeväpnade rånare iförda Canada Goose- och Para Jumpers-jackor först misshandlade ett flertal rånoffer för att sedan ta för sig av kläder, smycken, kontanter och mobiltelefoner, rapporterar Skånska Dagbladet.

– Något liknande har jag aldrig hört talas om tidigare under mina år som polis, säger Roth.

LÄS ÄVEN: Blodig rånvåg mot barn i västra Malmö – knivhugget offer höll på att dö för en jacka

På lördagskvällen blev en man omringad och slagen i ansiktet av ett gäng bestående av cirka tio gärningsmän på Lilla tvärgatan. Rånarna stal sedan hans jacka, mobiltelefon och plånbok. Omkring 40 minuter senare blev två personer rånade av mellan sex och åtta personer på Södra vägen. Även här var gänget ute efter jackor, mobiltelefoner och plånböcker.

Efter helgens rånvåg var det återigen dags på måndagskvällen. En person rånades i Stadsparken av mellan fem och sju gärningsmän som tilltvingade sig offrets kläder, mobiltelefon och plånbok.

– Vi har även tidigare sett att det är ett flertal rånare samtidigt, men så många som åtta till tio, vilket det varit i ett par av rånen, tillhör inte vanligheterna, berättar Roth.

Polisen har ännu ingen misstänkt för rånen. Däremot har man genom ett av rånoffren lyckats spåra en person som nu är misstänkt för medhjälp till rån. Det handlar om en minderårig person som är anhållen men åklagaren Ida Killeslätt har ännu inte bestämt om den anhållne ska begäras häktad.

– När det är så här unga personer, över 15 men under 18 år, ser vi i första hand till att socialtjänsten kopplas in, säger Kileslätt.