För några dagar sen lanserade den amerikanske presidenten Donald Trump hashtaggen #obamagate i sina kanaler på sociala medier. Hashtaggen syftar på den härva som sakta men säkert håller på att nystas upp där Trumps mest enträgna fiender sedan hans tillträdande, och som anklagade honom för samarbete med Ryssland, tycks vara de som stått för de verkliga övertrampen.

Efter flera års anklagelser om att ha gått Rysslands ärenden och ha tagit hjälp av Putin, skulle batteriet av anklagelser sedermera visa sig landa i ingenting – det fanns varken något samarbete eller överträdelser av Trumps administration.

Nu är det i stället mot före detta president Barack Obama och hans vice president – den sistnämnde eventuellt också Demokraternas presidentkandidat – strålkastarljuset skiftat till. Man ska ha använt sig av olagliga metoder för att få insyn i Trumpkampanjens arbete och sedan för att få konspirationsteorierna om Ryssland att framstå som sanna.

Frågan har knappt fått någon plats i medierna överhuvudtaget – enligt Mike Doran, före detta säkerhetsrådgivare i Vita huset, för att de från början var med på fejkstoryn om Ryssland som skulle visa sig vara rakt igenom falsk.

I inslaget hos australiensiska Sky News visar man även då Trumps pressekreterare Kayleigh McEnany får en fråga om fallet (även nedan) och uppmanar journalisterna att gräva vidare då det finns en hel del att dra fram i ljuset och att det är just deras jobb.

McEnanys svar har orsakat stor uppmärksamhet och hon har hyllats för sin skicklighet i att hantera pressen.

I ett längre inlägg på måndagen går USA-kännaren Ronie Berggren igenom fallet.

LÄS ÄVEN: Hela Mueller-rapporten släppt – Trump nu slutligt rentvådd