Ett enigt KU beslöt på tisdagsförmiddagen att hårt kritiserade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska prickas för det sätt på vilket Ann-Marie Begler utan saklig grund sparkades från sitt jobb som generaldirektör för Försäkringskassan. Även utrikesminister Margot Wallström (S) och UD får kritik för hanteringen av den kampanj som syftade till att ge Sverige en plats i FN:s säkerhetsråd.

Enligt KU:s ordförande Karin Enström är den kritik som riktas mot Strandhäll allvarlig. Utskottet har kommit fram till att Ann-Marie Begler tvingades bort mot sin vilja, ett besked som i praktiken innebär att KU menar att Strandhäll ljugit då hon tidigare hävdat att Begler skulle ha lämnat jobbet frivilligt. Utskottet väljer dock att inte använda den skarpa formuleringen i sin kritik, så som bland annat Moderaterna krävt.

LÄS MER: Centerpartiet räddar kvar Annika Strandhäll (S)

Strandhäll klarade nyligen ett misstroendevotum i riksdagen efter att Centerpartiet beslutat rädda kvar henne som minister. KU har inte befogenhet att avsätta en minister eller utmäta någon annan disciplinär påföljd, endast rikta kritik och pricka.

LÄS MER: Annika Strandhäll i blåsväder – uppges ha ljugit för riksdagens konstitutionsutskott

Strandhäll avfärdade i samband med misstroendeomröstningen kritiken mot henne som ett ”moderat spel”. Det är oklart om socialförsäkringsministerns inställning nu blir en annan när ett enigt KU ställt sig bakom kritiken.

En utbredd uppfattning är att skälet till att Begler petades var att Socialdemokraterna i förra årets valrörelse vill undvika kritik mot att ha gjort det svårare för utsatta sjuka, en väljargrupp som man inte ville riskera att förlora. Regeringen hade tidigare tillsatt Begler med tydliga instruktioner om att få ned Försäkringskassans kostnader men fullgjort sin uppgift ”för bra”.

Wallström och UD kritiseras för FN-kampanj
Även utrikesminister Margot Wallström (S) får, tillsammans med hela Utrikesdepartementet, kritik av KU. Kritiken gäller regeringens kontroversiella kampanj för att erövra en plats i FN:s säkerhetsråd som omgärdats av misstankar om mutor och där regeringen hemligstämplat och undanhållit dokument så att ärendet inte kan granskas.