Inga gäster får besöka studentbostadsområdet Parentesen i Lund under valborg. Det har AF Bostäder beslutat, trots att det enligt Hyresgästföreningen jurister saknar lagstöd.
I fredags nåddes studenterna i Parentesen av ett mejl från hyresvärden AF Bostäder. “Av säkerhetsskäl spärras Parentesen av och på grund av rådande pandemi får endast områdets hyresgäster tillträde under Valborgshelgen, såväl inne som ute”, meddelade AFB. Vakter kommer placeras ut och de boende tilldelas armband som ska visas upp för att bli insläppt på området.
Boende i området är kritiska till bostadsbolagets beslut och menar att man överskrider sina befogenheter.
– Det är inte vår hyresvärds uppgift att se till att deras boenden följer restriktionerna. Vi har en pandemilagstiftning som begränsar vad du får och inte får göra i förhållande till corona, det är inte deras skyldighet eller uppgift att se till att vi följer den. De kan uppmana oss, men inte mer än det. Och de kan inte införa hårdare restriktioner bara för att de känner för det, säger August Pettersson som bott på Parentesen i två och ett halvt år, till Lundagård.
AFB är inte villiga att kompromissa. Henrik Krantz, företagets vd, hävdar i motsats till vad som uppges i mejlet att avspärrningen inte har med pandemin att göra utan att det handlar om att skydda byggnaden från skador.
LÄS ÄVEN: FÖRBJUDET: Uppsala och Lund stoppar valborgsfirande
“Det handlar inte om corona”
– Vi har fattat det här beslutet eftersom vi är rädda för att få en ohållbar situation med många människor på samma plats, det handlar inte om corona utan om att byggnaden inte är gjord för det, vi får för stora säkerhetsproblem med förstörelse av byggnaden där väldigt många blir störda. Sedan kan jag tycka att vårt beslut är positivt för studenterna som bor på Parantesen, eftersom de slipper gå in och möta människor utifrån som kan sprida smitta, men smittrisken är inte vårt huvudfokus, utan vi gör bedömningen att man själv måste ta ansvar för den som person, säger han.
Krantz uppges även ha sagt att: ”den juridiska biten får vi ta i efterhand”, något som motiverat studenterna att kontakta Hyresgästföreningen i hopp om att få rättslig hjälp.
– Enligt hyresrättslagstiftningen finns det ingenting som berättigar hyresvärden att förbjuda hyresgäster att ta emot besök, konstaterar Sead Kurtovic, Enhetschef juridik på Hyresgästföreningen Södra Skåne, till SR.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.