flaggbränning 83663
Utrikes

Studie avslöjar skenande antisemitism bland muslimska migranter i Tyskland

Publicerad 12/17/2017
Annons

➤ En tysk studie avslöjar att judehat och antisemitiska konspirationsteorier växer på ett alarmerande sätt i det ”muslimska civilsamhället” i Tyskland som i huvudsak består av första och andra generationens migranter från MENA-regionen. Studiens slutsats är att detta måste betraktas som synnerligen allvarligt och att aktiva åtgärder måste sättas in för att hejda denna utveckling.

I samband med att USA verkställde det i flera decennier uppskjutna beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, iscensattes en rad inte bara Israel-fientliga utan också rent antisemitiska manifestationer i såväl Mellanöstern som bland de miljontals med rötter i området som migrerat till Europa. I Sverige hördes slagord som ”skjut judarna” och judiska byggnader utsattes för brandbombsattacker.

Studien har titeln ”Attitudes of refugees from Syria and Iraq towards integration, identity, Jews and the Shoah”, och har utförts av historikern och sociologen Günther Jikeli vid Indiana University och Universitetet i Potsdam med assistans från Lars Breuer och Matthias Becker, på beställning av American Jewish Committee’s Ramer Institute for German-Jewish Relations i Berlin. Den har finansierats av Bennet-fonden och Meyer-fonden.

Ovanligt bland förföljda minoriteter men vanligt bland muslimer
I studien konstateras att antisemitism i allmänhet är ovanligt bland förföljda minoriteter, som genom egna erfarenheter kan identifiera sig med fenomenet. Detta stämmer dock inte för den muslimska gruppen i Europa där enligt studien judehat och konspirationsteorier om hur judar och Israel styr världen är utbredda. Förklaringen kan vara att muslimer inte utgör någon förföljd minoritet i traditionell bemärkelse, utan tvärtom tillhör majoritetsbefolkningen i sina ursprungsländer.

Rapporten baseras på intervjuer med muslimska migranter i Tyskland och offentliggörs i kölvattnet av de våldsamma Israel- och USA-fientliga demonstrationer som ägt rum i bland annat Berlin i protest mot det amerikanska erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad. Tusentals människor med ursprung i MENA tog till gatorna där man bland annat brände israeliska flaggor och skrek hatiska slagord.

Många nyanlända bidragande orsak
Studien visar att judehatet är starkt bland nyanlända MENA-migranter i Tyskland och ökar på den antisemitism som redan finns inom denna invandrargrupp i landet. Bland de nyanlända migranterna rådde en i huvudsak positiv uppfattning om mottagarlandet Tyskland men en påtagligt fientlig inställning till USA, Israel och judar.

Deidre Berger som är ordförande för Ramer Institute säger i ett uttalande att hon inte är förvånad i beaktande av att dessa attityder dominerar i migranternas hemländer. Hon konstaterar också att dessa uppfattningar och stereotyper upprätthålls genom indoktrinering i skolor, moskéer och genom regeringspropaganda i vissa av dessa länder.

Berger är däremot förvånad över att dessa uppfattningar tycks vara så mycket mer utbredda i det ”muslimska civilsamhället” i Tyskland. ”Problemets omfattning är mycket större än vad vi förväntade”, konstaterar hon.

Hårdare lagföring och utökad integrationsutbildning
Berger slår också fast att detta är en situation som inte kan tolereras. Nolltolerans måste råda, menar hon, och varje antisemitiskt hatbrott lagföras snabbt och effektivt.

Vidare sa Berger att de integrationsutbildningar för nyanlända migranter som anordnas i Tyskland behöver betona landets band till Israel, stöd för judiska grupper i landet och allmänna västerländska demokratiska värderingar. De som håller i dessa utbildningar måste själva utbildas för att kunna hantera de antisemitiska attityder de möter bland de nyanlända.

Bara sedan mitten av 2015 har minst en miljon muslimska migranter anlänt till Tyskland.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons