Om två veckor träder regeringens kritiserade nya skatt på plastpåsar i kraft. Samtidigt visar en ny svensk studie att påsar av plast inte är sämre för klimatet än påsar av något annat material. “Rent generellt är den bästa påsen den du redan har hemma”, säger Tomas Ekvall, forskare och livscykelanalysspecialist.
Prishöjningen den 1 maj innebär en skatt på tre kronor per plastpåse, vilket kommer innebära en kostnad på 6-7 kronor per påse i handeln. På detta sätt hoppas regeringen få in knappt tre miljarder extra per år.
“Symbolpolitik av sämsta sorten” och “ingenting annat än en ny straffbeskattning av handeln och ett sätt för politikerna att vältra över kostnaderna på konsumenterna” blev omdömet från Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
LÄS ÄVEN: Handeln rasar mot nya skatten på plastpåsar: ”Symbolpolitik av sämsta sorten”
Enligt en studie VL Svenska Miljöinstitutet utfört på uppdrag av FN:s miljöprogram UNEP, där man ville titta närmare på hur stor miljöpåverkan olika slags påsar har, slår man fast att påsar av plast inte är sämre än kassar av annat material för klimatet.
Plastpåsar av återvunnet eller förnybart material är enligt studien bra om man ser till klimatavtryck, försurning, övergödning och vatten- och landanvändning. Avseende miljöpåverkan i form av mikroplaster och nedskräpning på land och i vatten är de dock ett sämre alternativ.
– Att plastpåsar hamnar i naturen är ett mindre problem i Sverige än i många andra länder, men det är fortfarande en viktig aspekt att ta hänsyn till, säger Tomas Ekvall, forskare och livscykelanalysspecialist på IVL och en av rapportförfattarna, till Expressen.
LÄS ÄVEN: Plastpåseskatten sågas – leder till mer plast enligt forskare
Kassar av bomull konstaterar man också måste användas 50-150 gånger för att ha lägre klimatavtryck än kassarna av förnybar eller återvunnen plast.
Bäst går inte att utse
Exakt vilken sorts påse som är bäst för miljön och klimatet går enligt studien inte att slå fast.
– Nej, det beror på vilket slags miljöpåverkan man vill mäta. Rent generellt är den bästa påsen den du redan har hemma, säger Tomas Ekvall.
Ökade koldioxidutsläpp och lägst klimatpåverkan
IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, har också räknat ut att koldioxidutsläppen kan öka med 40 procent om införandet av den nya skatten leder till en halverad användning av plastbärkassar och en motsvarande ökning av importerade soppåsar av fossil plast.
2018 visade en rapport från Miljøstyrelsen, danska motsvarigheten till Naturvårdsverket, att plastpåsar har lägst klimatpåverkan förutsatt att de återanvänds som bärkasse eller soppåse.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.