I landets så kallade utsatta områden jobbar polisen under ständig stress och utsätts för våld och hot. I en ny studie framgår att många av dem mår psykiskt dåligt.

I invandrartäta Botkyrka kommun arbetar Nils Holmberg, 26, och Emilia Oldenburg, 25, som poliser. Mordet på kollegan i Biskopsgården i Göteborg nyligen väckte sorg och rädsla. Vardagen som polis i ett “utsatt område” beskrivs som riskfyllt.

– Det var en stor förlust för anhöriga och kollegor och inte minst ett enormt övergrepp på rättssamhället. Han blev skjuten när han gjorde något som vi gör varje dag, att stå och prata med personer i miljöer där det förekommer mycket kriminalitet, vapen och polisförakt, säger Holmberg till Dagens Nyheter.

Precis intill ett cykelställ på Alby torg var en polis nära att träffas av ett tungt stenblock i huvudet under en insats nyligen.

– Jag som ung kvinnlig polis möter även andra problem i vårt dagliga arbete. När jag började arbeta här handlade det särskilt om sexism från personer vi träffar ute i fält, tillägger Oldenburg.

Poliser flyr

Sedan 2016 har polisen genom den regionala satsningen Mareld fokuserat på att stärka de utsatta områdena i Stockholm, bland annat genom att öka antalet områdespoliser. Inte sällan försvinner poliser som beordras till områdena efter ett tag.

Mareld har följts av en grupp forskare på Umeå universitet där man fokuserat på polisens arbetsmiljö. Arbetet har resulterat i en omfattande studie baserat på nästan 900 enkäter som nyligen publicerats.

Nedstämdhet och stress

Studien visar att var tredje polisanställd inom Stockholmsregionens utsatta områden upplever symptom på nedstämdhet och många känner stress. Nästan en tredjedel uppger också att de har svårt att slappna av, får för lite sömn och att de utsätter sig för fler risker än normalt. Många känner även en frustration över höga krav och svårigheter med att fullfölja sina uppdrag.

Tidigare har Polisförbundet presenterat siffror som visar att 77 procent av 819 polisanställda medlemmar sällan eller aldrig upplever att det finns tillräckligt många poliser i yttre tjänst för att kunna hantera våld mot kollegor på bästa sätt. Mindre än en fjärdedel anger att de anmäler mellan noll och tio procent av de hot- och våldshändelser de blir utsatta för.