live

Faksimil: SVT

Inrikes

Svårt att stoppa religiösa friskolor – kan strida mot överstatlig konvention

Publicerad 1/8/2020
Annons

En av punkterna i regeringens och stödpartiernas januariöverenskommelse var att införa ett etableringsstopp för religiösa friskolor. Nu menar utredaren att det kan bli svårt att införa en sådan lag – på grund av den överstatliga Europakonventionen. Det rapporterar SVT.

De fyra partierna som enades i januariavtalet, S, MP, C och L, har tidigare kommit överens om att införa ett etableringsstopp för nya religiösa friskolor. Detta efter omfattande problem med religiös extremism, kopplingar till IS-rekrytering och olika typer av brottslighet i framför allt friskolor med muslimsk konfessionell inriktning.

Förslaget skickades till juristen Lars Arrhenius som lett en utredning om skärpta krav på konfessionella skolor i Sverige. Nu har Lars Arrhenius betänkande kommit och slutsatsen är att JÖK-regeringen kan tvingas skrota lagförslaget.

Kan bryta mot Europakonventionen

Utredningen framför att det inte är säkert att en sådan lag går att införa på grund av internationella juridiska bestämmelser som Sverige förbundit sig att följa. Europakonventionen säger exempelvis att föräldrar har rätt att ge sina barn en utbildning som överensstämmer med familjens religiösa tillhörighet.

– Det här har inte prövats tidigare i Europadomstolen, inriktningen på en skola. Så den slutliga bedömningen kommer behöva göras i Europadomstolen, förklarar utredaren Lars Arrhenius.

Lagen skulle också kunna strida mot näringsfriheten eftersom friskolor i likhet med andra näringsverksamheter som regel har möjlighet att expandera sin verksamhet.

Vill i stället införa ”demokratikrav”

Utredningen föreslår i stället att man ska införa ett ”demokratikrav” på alla som vill driva en friskola. Huvudmännen skulle i så fall inte tillåtas driva en friskola om det kan misstänkas att dessa kommer ”utöva våld eller hot, diskriminera eller kränka” elever. Hur detta skulle bedömas är oklart.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) sade vid i en presskonferens på onsdagen att januaripartiernas avsikt inte varit att avveckla de religiösa friskolor som redan existerar. Hon betonar att Lars Arrhenius förslag är ett förslag som ”respekterar att vi har fristående skolor med konfessionell inriktning”.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons