USA överväger att fråga svarta som ingår i folkräkningen om de är ättlingar till förslavade amerikaner. Samtidigt undersöks möjligheten att ge svarta skadestånd.

Enligt The Wall Street Journal undersöker president Joe Bidens administration hur man kan skilja svarta ättlingar till förslavade människor i USA från de vars familjer immigrerat till landet nyligen från Afrika söder om Sahara, Karibien eller andra nationer.

Vissa svarta amerikaner ska hävda att samhället jämställer deras upplevelser med svarta invandrare som började invandra i mer betydande antal till landet under de senaste decennierna.

LÄS ÄVEN: USA: Här faller vita på knä inför svarta för att be om ursäkt för ’rasism’

Bidens administration har också tidigare föreslagit att kombinera frågor om ras och etnicitet och skapa en kategori för personer av nordafrikanskt eller Mellanöstern-ursprung.

Några av de möjliga termerna som har diskuterats för svarta individer som är ättlingar till slavar är ”American Descendants of Slavery”, ”American Freedmen” och ”Foundational Black Americans”.

Kalifornien blev den första amerikanska delstaten som kräver att sina myndigheter tillåter anställda att kunna markera om de är slavättlingar när anställdas data samlas in.

Debatt om skadestånd

Skälet till att det övervägs är att möjligheten att ge skadestånd till slavättlingar har kommit upp i det nationella samtalet under de senaste åren.

Vissa studier har funnit att svarta individer som helhet har en mindre hushållsförmögenhet än vita människor, och detta skulle delvis bero på ett bestående arv av slaveri.

Rasrättsgrupper har uppmanat president Biden att bilda en federal kommission för att utreda skadestånd till svarta amerikaner.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: Varför pratar ingen om den arabiska slavhandeln?