DEBATT Censur innebär inte undanhållandet av information; censur innebär numera masspridning av missledande information. Vi översvämmas dagligen av massmedia och är åskådare till interna såväl som externa regionala konflikter. Det är därav essentiellt att upprätthålla en mångsidig bild för att undvika eskaleringen av världskonflikter.

Vi lever i en värld med en konstant uppkoppling till massmedia. Vi lever i en värld där konflikter och orättvisor tillhör vardagen. Vi lever i en värld där vi måste ta vårt ansvar i att motarbeta dessa orättvisor.

Sverige är landet som lagt grunden för vår uppväxt, ett land där utbildningen och samhällsmoralen givit oss neutralitet och objektivitet på vår syn av rättvisa. Sverige är dessvärre inte ett land som i samtliga skeenden och världskonflikter förhållit sig till vad vårt sekulariserade samhälle förespråkar.

Svartmålningen drabbar barn med serbisk bakgrund

Som en konsekvens av bristen på motarbetande av etnisk diskriminering, har vi upplevt en barndom fylld av hot och såväl verbala som fysiska övergrepp relaterade till vår etnicitet. Vår barndom bär vi med oss än idag, en barndom som vi inte vill att nästa generation ska behöva uppleva.

Som både svenska medborgare och en etnisk minoritet i Sverige, anser vi att tiden är kommen för en reglering av den historieskrivning som etablerats på bekostnad av etniska serber i diasporan.

Under NATO-bombningen av Jugoslavien år 1999 stod våra föräldrar ut med den svartmålning som media framförde, utan att ges en chans att rentvå sitt ursprung. Vi anser att det är vår plikt att höja vår röst och uppmärksamma etnisk diskriminering där rösterna i vårt hemland, såväl som i den serbiska diasporan, tystats allt för länge.

Ökat antal hatbrott mot serber

Länge har en infekterad konflikt pågått i Kosovo, denna debattartikel är inte ämnad att beröra den politiska bakgrunden utan att diskutera vad som händer just nu. Under det senaste året har spänningarna ökat inom Kosovoregionen, det har lett till en ökad orolighet bland kosovoserber. Serber och kosovoserber har nekats tillträde vid gränsen utan anledning när de försökt besöka sina familjer eller fira helgdagar och hatbrotten mot serber har ökat i regionen.

Den 13e oktober skedde en planerad kosovoalbansk polisräd med misstanke om smuggling. Smugglingen i fråga rörde sig om livsmedel för privat bruk. Enligt Serbiens president har lastbilar med läkemedel väntat i veckor på att få deklareras, varför invånare i regionen saknat tillgång till nödvändiga läkemedel i den serbisk-dominerande provinsen.

Polisen sägs därefter ha avlossat skott på redan deklarerade produkter med ursprung från Serbien. Deklarerade produkter var heller inte det enda som det sköts på under räden. Upprepade skott avlossades också riktade mot civila, där det av flertalet privata videoklipp framgår hur man skräckslagna springer i försök att ducka undan skotten.

Som en konsekvens av polisräden avled en 71-årig kvinna av skador orsakade av tårgas och en man vårdas på sjukhus med livshotande tillstånd efter att ha blivit skjuten i ryggen.

Skev rapportering i media

Vid händelsen bildade civila med hjälp av fordon en blockad för att skydda sina liv varpå Kosovoalbanska specialstyrkan försökte tränga igenom. I västerländska medier har man beskrivit det som att denna blockad bestod av organiserade serbiska kriminella grupper.

Inte ens misstankar om smuggling av tyngsta slag berättigar det agerandet mot ett 50-tal oskyldiga människor. Kosovo har placerats under FNs förvar 1999 med uppgift att upprätthålla fred och allmän säkerhet. Agerandet i fråga bryter direkt mot FNs resolutioner om mänskliga rättigheter samt resolution 1244, som i ett stycke lyder: ”sätta ett omedelbart och verifierbart slut på våld och förtryck i Kosovo”.

Värt att tillägga är att polisen som agerade under incidenten är del av den Kosovoalbanska specialstyrkan ROSU (Regional Operational Support Unit) och har formerats i syfte att bekämpa terrorism och våldsbrott. Hur det kommer sig att en specialstyrka av denna sort satts in mot en misstänkt smuggling av livsmedel är fortfarande obesvarat.

Brist på objektivitet och källkritik

Det har länge funnits en etablerat historieskrivning som gång på gång använts mot serber som vi ser användas även idag. Vi förespråkar neutralitet i historieskrivningen. Detta handlar varken om patriotism eller att beskylla någon syndabock, utan vi strävar efter att synliggöra bristen på objektivitet och källkritik.

Att påtala att man fallit offer för svartmålning i media innebär inte nödvändigtvis att man drar på sig offerkoftan. Det finns en annan väg att ta, och den vägen tar vi nu. Vi kan uppmärksamma att en orättvis framställning förekommer och göra motstånd i försök att visa den andra sidan av myntet. Därigenom, blir det inte en fråga om offerskap.

Vi förespråkar en mångsidig medial bild, inte bara det som konstruerats av mediers intressen och attityd gentemot en viss folkgrupp, en historisk eller nutida händelse. Att motstå och uppmärksamma förekommandet av svartmålning, grundas i frågan om rättvisa, rätten att få sin röst hörd och sitt perspektiv framställt. Det är dags för media att prestera en mångsidig, icke-tendensiös gestaltning av aktuella skeenden inom Balkanregionen.

Klara Rakic och Tijana Ivkovic

(Lite om oss: 20år gamla, studerar politik, Tijana bor i Stockholm, Klara i Leskovac Serbien)