Bloomberg – Swedish crime wave
Utrikes

Svensk brottsvåg uppmärksammas av amerikansk media

Publicerad 11/17/2017
Annons

➤ Amerikanska Bloomberg skriver i en stort uppslagen artikel på torsdagen om den brottsvåg som sveper över Sverige. Man noterar att det enligt svenska Brå har satts statistiska rekord för ett flertal brottstyper.

Intresset för samhällsutvecklingen i Sverige är stort i USA sedan president Trumps numera bevingade tal om ”Last night in Sweden…”. Den internationella Sverigebilden får sig ytterligare en törn när Bloomberg saxar ur en färsk Brå-undersökning om förövade brott i Sverige.

Två brottstyper som nämns specifikt och där antalet brottsoffer i Sverige är högre än någonsin tidigare är sexualbrott och bedrägerier. Andelen svenskar som drabbas av brott har ökat från 13,3 procent 2015 till 15,6 procent förra året.

Bloomberg konstaterar att något tycks ha skett de senare åren då brottssiffrorna från att ha legat still en tid börjat skjuta markant i höjden. Av sex brottstyper riktade mot person får fem rekordnoteringar.

Man skriver också att sexualbrotten ökar och att unga kvinnor mellan 16 och 24 år är den grupp som är mest utsatt. I den gruppen är det 14 procent som har utsatts för minst ett sexbrott under 2016.

Sexuella trakasserier ökar också inom denna grupp. Endast cirka hälften av brotten har dock anmälts. Siffrorna bygger på undersökningar som Brå genomfört.

Att så få brott anmäls står i kontrast till den hypotes om ökad anmälningsbenägenhet som svenska kriminologer vanligen anför som huvudorsak till att bl.a. sexualbrottsstatistikens siffror stadigt blivit högre. Just sexualbrott är den brottstyp där anmälningsfrekvensen enligt Brå tvärtom är lägst, skriver Bloomberg.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons