I en debattartikel varnar Svensk Handels vd Sofia Larsen för att viktiga delar av samhällsservicen riskerar att monteras ned ifall inget görs år situationen.

I fjol stals varor till ett värde av 8,5 miljarder kronor i svenska butiker. Fler än tre av fyra dagligvaruhandlare har tvingats ändra sitt sortiment och allt fler butiker tvingas också försämra för kunderna genom att exempelvis ha låsta köttdiskar. Situationen är nu så pass illa att var tredje butiksägare inom dagligvaruhandeln funderar på att flytta eller lägga ned verksamheten.

LÄS ÄVEN: Hitresta stöldligor utnyttjar svenska asylsystemet för att begå brott

Enligt Sofia Larsen är situationen ingen ny företeelse utan en del av en lång trend. Bara mellan åren 2018–2021 ökade stölderna med 1,7 miljarder, en ökning på 24 procent jämfört med 2018. Sedan 2010 har butiksstölderna mer än fördubblats.

Ytterligare konsekvenser blir bland annat stora extra kostnader för väktare, larm och säkerhetsutbildning och att många har svårt att rekrytera och behålla personal på grund av den brottslighet som riktas mot handeln.

Polisanmälan meningslöst

Enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer har hälften av de handlare som varit utsatta för brott den senaste tiden valt att inte polisanmäla. Den enskilt viktigaste orsaken till detta är erfarenheter av att polisanmälningar sällan leder till åtal eller fällande dom. Denna larmsignal om att tilltron till de rättsvårdande myndigheterna börjat svaja måste tas på största allvar, påpekar Larsen som har ett enkelt krav.

Beslutsfattare måste orka vidga vyn. Stora värden ligger i potten. Det handlar inte om någon enskild stulen proteinbar eller powerbank. Det handlar om medborgarnas möjlighet att ta del av den samhällsservice som handlarna erbjuder. Det handlar om 8,5 miljarder. Och det handlar om tilltron till rättssystemet.

Vårt tydliga krav är därför detta:

Brotten mot handeln måste utredas och brottslingarna måste lagföras. 

LÄS ÄVEN: Malmöbutik låser in kaffet efter stöldvåg