I 2023 års nyligen utgivna utgåva av undersökningen Svenskarna och internet framgår att en stor majoritet av de tillfrågade är för att polisen ska kunna få läsa privata konversationer via digitala meddelandetjänster och appar, förutsatt att det skulle hjälpa bekämpa den skenande gängkriminaliteten.

I årets årets upplaga av Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet, där man ställt frågor till knappt 3 000 personer, svarar hela 94 procent att polisen ska kunna få ta del av personers privata konversationer på nätet om brottsmisstanke finns.

LÄS ÄVEN: EU:s massövervakning Chat Control sågas av experterna

En stor andel, 71 procent, anser också att kameraövervakning med ansiktsigenkänning ska vara tillåtet på offentliga platser.

Endast 20 procent vill förbjuda övervakningen för att skydda medborgarnas personliga integritet.

Samtidigt uppger 53 procent att de känner sig kränkta av att personliga data samlas in från internetanvändning, och lika många är emot att arbetsgivare googlar sina anställda och tittar på deras sociala medier inför en anställning.

Litar på myndigheterna

– Svenskarna är frustrerade, och vill att polisen ska få rätt verktyg för att kunna stoppa brottsligheten. Jag brukar säga att man tycker att polisen ska ha jättevassa knivar, men de ska bara få användas på personer som är kriminella, säger internetexperten Måns Jonasson, en av dem som arbetat med året rapport, till Ny Teknik.

Jonasson säger sig ha blivit aningen förvånad över att så många är så starkt för att ge polisen dessa möjligheter. Han pekar också på att svenskarna generellt har en stark tilltro till myndigheter och tror att man gärna vill kunna lita på att polisen kommer att använda den nya tekniken på rätt sätt.

– Rapporten ger en ögonblicksbild av svenskarnas inställning i frågan. Internetstiftelsen vill att politiker och beslutsfattare ska använda insikterna i rapporten för att ta kloka och väl avvägda beslut när det gäller digitaliseringen. Klart är att man fortfarande ställer höga krav på den personliga integriteten på nätet.

LÄS ÄVEN: EU: Journalister ska övervakas med spionprogram