Statsminister Stefan Löfvens (S) besked i augusti om att han beslutat avgå som partiordförande för Socialdemokraterna, och därmed även statsministerposten, tycks ha ökat förtroendet för honom bland svenska folket.

Det var under sommartalet den 22 augusti Stefan Löfven meddelade sin avgång, vilken formellt kommer att ske i samband med partiets kongress i november.

Löfvens beslut har gett honom en skjuts i förtroendeligan bland partiledarna. Fyra av tio tillfrågade i Sifo/Expressens mätning för september har ganska eller mycket stort förtroende för statsministern, en uppgång med fyra procentenheter jämfört med augusti.

Med 40 procent är Löfven den partiledare svenska folket har störst förtroende för med Ulf Kristersson (M) tätt inpå med 38 procent. På tredje plats hamnar Nooshi Dadgostar (V) med 32 procent.

– Kanske är det så att en avgång desarmerar det mest negativa kring en partiledare, vi såg det för Jonas Sjöstedt som fick sitt bästa värde just innan han avgick, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Starkt internt stöd för Lööf

Högst internt stöd utan konkurrens får Annie Lööf (C) där 93 procent bland de egna har ganska eller mycket stort förtroende för henne. Dessutom har fler bland Miljöpartiets sympatisörer förtroende för Lööf än för Märta Stenevi och Per Bolund.

Listan

Stefan Löfven (S): 40 (+4)
Ulf Kristersson (M): 38 (0)
Nooshi Dadgostar (V): 32 (-1)
Annie Lööf (C): 29 (+2)
Jimmie Åkesson (SD): 28 (-2)
Ebba Busch (KD): 27 (+1)
Nyamko Sabuni (L): 14 (+4)
Per Bolund (MP): 11 (-1)
Märta Stenevi (MP): 9 (-2)

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: Trösta era barn: ”Ni kommer inte mördas inom kort”