polis-finland-98348773-bild-Santeri-Viinamaki

Bild: Santeri Viinamäki.

Utrikes

Svenska gängkriminaliteten skräckexempel i Finland

Publicerad 11/18/2020
Annons

Omvärldens alltmer negativa Sverigebild får sig nu ytterligare en törn. Det är i Finland som grannlandet i väster nu används som skräckexempel i den kriminal- och invandringspolitiska debatten.

LÄS ÄVEN: ”Landet annorlunda” – Norge chockas över svenska tillståndet

En politisk debatt om ökande ungdomsbrottslighet har tagit fart i Finland. Detta sedan medialt fokus satts på de cirka 100 till 150 ungdomsbrottslingar som i olika gängkonstellationer med våld, knark och rån eroderar tryggheten för invånarna i huvudstaden Helsingfors.

LÄS ÄVEN: Från föregångsland till skräckexempel när grannländerna tycker till om Sverige

I Norge talas sedan länge om ”det svenska tillståndet” som något man till varje pris vill undvika, med okontrollerad invandring och i dess spår en skenande grov kriminalitet. I Finland, som är det av de nordiska länderna som fört den stramaste och mest ansvarsfulla invandringspolitiken, har de här problemen legat på en jämförelsevis låg nivå men nu så sakteliga börjat öka.

LÄS ÄVEN: Sveriges invandring åter skräckexempel i amerikansk media

De finska politikerna vill i motsats till sina svenska kollegor inte vänta med att agera till dess problemen eskalerat till irreversibel nivå, utan stämma redan i bäcken. Man diskuterar nu på politisk riksnivå hur den ökande gängrelaterade brottsligheten ska stävjas.

LÄS ÄVEN: Joggingrunda med poliseskort internationellt skräckexempel från Sverige

I den debatten används nu Sverige återkommande som ett varnande skräckexempel på hur illa det kan gå om politikerna inte tar ansvar. Enigheten kring att inte göra som svenskarna är stor från höger till vänster medan meningarna går isär om orsakerna till den ökande ungdomskriminaliteten.

LÄS ÄVEN: Före detta danska migrationsministern: ”Danmark ska aldrig bli som Sverige!”

På högersidan, med Sannfinländarna i spetsen, framhåller man att det är effekterna av en misslyckad invandrings- och integrationspolitik som nu visar sig medan man från rödgrönt håll lägger större tonvikt vid socioekonomiska faktorer.

LÄS ÄVEN: Svenska ministrar i hemligt tal till utländska ambassadörer ska rädda Sverigebilden

Christian Wentzel är verksamhetschef på Stationens barn, en organisation som arbetar med ungdomar på glid i samhället. Han är glad över att problemen med kriminella ungdomsgäng inte skenat iväg bortom kontroll som i grannlandet och hoppas att den debatt som nu tagit fart om problemen ska leda till ökade insatser innan det gått så långt.

LÄS ÄVEN: Gustav Fridolin i Ungern: ”Inte okej att Sverige används som skräckexempel”

– Det är definitivt inte lika allvarligt som i Sverige, men om man sen ser ur offrens synvinklar så spelar det mindre roll om problemet är stort eller inte.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons