hogskoleprovet-83773
Inrikes

Ligan tjänade miljoner på att hjälpa till att fuska med högskoleprovet

Publicerad 10/26/2018
Annons

På fredagen väcktes åtal vid Norrköpings tingsrätt mot den liga som under flera år haft som affärsidé att mot betalning hjälpa personer att fuska som inte varit ambitiösa nog att klara högskoleprovet. Ett urval av ligans kunder åtalas också.

Kärnan i ligan har bestått av fem personer, varav fyra svenskar och en person med utomvästlig invandrarbakgrund. Två svenska kvinnor som hjälpt ligan att tvätta de kriminellt åtkomna pengarna åtalas också.

Dessutom åtalas 23 av ligans kunder som fuskat på högskoleprovet. Att döma av deras namn i rättshandlingarna som Samhällsnytt tagit del av framgår att så gott som samtliga fuskare har utomvästlig invandrarbakgrund.

Brottsrubriceringarna för ligamedlemmarna är medhjälp till grov osann försäkran,  grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, övergrepp i rättssak och penningtvätt. De fuskande kunderna åtalas för grov osann försäkran.

Fuskarna har av ligan försetts med teknisk utrustning via vilken de kunna ta emot svaren på högskoleprovet under tiden som de suttit i provsalen. Verksamheten ska ha omsatt miljontals kronor och pågått i flera år.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons