Den 29 maj höll utrikesminister Ann Linde (S) och socialminister Lena Hallengren (S) en särskild digital dragning inför ett stort antal utländska ambassadörer i Sverige som syftade till att förbättra bilden av Sverige som skräckexempel i samband med pandemin.

Sveriges avvikande strategi i hanteringen av pandemin har resulterat i ännu en anledning till att Sverige av många betraktas som ett skräckexempel. Detta ville regeringen försöka råda bot med genom den digitala dragningen.

”Som ambassadörer till Sverige har ni en viktig roll att informera era huvudstäder om situationen här”, sa Ann Linde i talet som Aftonbladet tagit del av.

Inte så avvikande

Budskapet var att den svenska strategin inte varit så annorlunda som det påstås.

”Sveriges delar samma mål som alla andra länder. Vi arbetar med samma utmaningar och använder liknande verktyg som de flesta andra länder”, sa Linde vidare.

Det enda sättet man påstår att Sverige skiljer sig åt är att man inte stängt förskolor och skolor för yngre barn samt att man inte har någon lag som tvingar folk att stanna hemma.

Men menar även att påståenden om att man i Sverige varit ute efter att skapa en så kallad flockimmunitet bygger på ett stort missförstånd.

Att vissa EU-länder nu portat svenskar i samband med att de öppnar upp igen menar ministrarna är fel.