Tre män bosatta i Sverige misstänks ha deltagit i planerna av ett terrorattentat som skulle utföras mot Förenade Arabemiratens ambassad i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Attentatet uppges bland annat vara ämnat som hämnd för den amerikanska drönarattacken som tog livet av den iranske generalen Qassem Soleimani, i början av 2020.

Etiopisk och svensk underrättelsetjänst uppges i samarbete ha gripit totalt 18 personer, 15 i Etiopien och tre i Sverige. Två av de som gripits i Sverige sitter nu häktade. Misstankarna mot den tredje uppges inte vara starka nog att hålla honom i förvar.

Enligt Amiral Heidi K. Berg, chef för den amerikanska underrättelsetjänstens Afrikakommando, ligger Iran bakom den planerade terrorattacken. Ett flertal av de arresterade uppges vara iranier med europeiska medborgarskap. De ska ha rest till Etiopien för att på plats rekognosera ambassaderna för Israel, USA och Förenade Arabemiraten, skriver Times of Israel.

Vid gripandet av de 15 i Etiopien kom myndigheterna även över en arsenal av skjutvapen och sprängmedel, som skulle användas vid attacken. Enligt Al-Yazeera planerades ytterligare en attack mot ambassader i Sudan.

LÄS MER: Migranter häktade misstänkta för terrorbrott – en har tre olika identiteter

Greps på Arlanda

Mannen som pekas ut som ”hjärnan” bakom terrorplanerna är 44-årige Ahmed Ismail. Ismail är från Eritrea men bor i Göteborg och beskrivs av Expressen som en företagare. Han greps i december förra året när han landade på Arlanda och misstänks på sannolika skäl för stämpling till terroristbrott i utlandet, under perioden den 22 november 2019 till 1 december 2020, enligt Attunda tingsrätt.

Strax innan Ismail greps slog Säkerhetstjänsten till mot en lägenhet i Trelleborg, där en annan 44-årig man bor. Uppgifterna om honom är mer knapphändiga men även han misstänks på sannolika skäl för stämpling till terroristbrott. I dennes fall under november 2020, både i Sverige och utomlands.

Mannen som greps i Trelleborg har i förhör uppgett att han tidigare haft uppdrag som livvakt och att han i Sverige arbetat som personlig assistent. Den tredje mannen som greps men inte häktades finns det för närvarande ingen information om i media.

Iran förnekar all inblandning, skriver NY Times.

LÄS ÄVEN: Terrordåd stoppat i Norge – 16-årig nyanländ gripen