Brittisk polis beskriver mordet som ”ett av de mest chockerande brott som hänt i London de senaste åren”. Ett mordkommando skickades från Malmö till London för att kallblodigt avrätta en man inför hans fru och barn på julafton. Grannar hörde ett flertal skott avlossas följt av en kvinna som skrek.

Mordoffret, Flamur Beqiri, 36, beskrivs i brittisk media som en ”kingpin” i ett internationellt narkotikagäng. Officiellt utgav han sig för att vara musikproducent men har varit involverad i internationell narkotikahandel sedan 2007, uppger BBC. 2008 var han listad av polisen som en av Sveriges mest jagade kriminella, efterlyst för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Beqiri sköts i bakhuvudet på tröskeln till sitt hem, värderat till över 20 miljoner kronor, i exklusiva Battersea i sydvästra London, framför sin fru och barn på julafton 2019. Mördaren, 24-årige Anis Hemissi, också han med utomvästlig invandrarbakgrund i Sverige, dömdes i fredags efter en två veckor lång rättegång vid Southwark Crown Court.

Ytterligare tre personer med svenska medborgarskap stod åtalade. Av dem dömdes endast en, Estevan Pino-Munizaga, för dråp medan de andra två frikändes i brist på tillräckliga bevis.

– Jag är nöjd över att vi nu har ställt de här männen inför rätta för deras roll i ett av de mest chockerande brott som hänt i London de senaste åren, säger kriminalinspektör Jamie Stevenson i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: ”Sluta skjut” ska få stopp på organiserad brottslighet i Stockholm

”Roten till det här vidriga våldet kommer från ett gängkrig i Sverige”

Före mordet sågs Hemissi, utklädd till skräpsamlare och maskerad med latexmask, när han under fyra timmar rekognoserade området. Två dagar senare återkom han i ny förklädnad och avlossade tio skott mot sitt offer, varav åtta kulor träffade. Hemissi har tidigare varit misstänkt för mord i Malmö men åtalades aldrig.

– Roten till det här vidriga våldet kommer från ett gängkrig i Sverige, säger åklagare Louise Attrill.

Mordet i London anses vara kopplat till en konflikt mellan två kriminella invandrargäng med bas i Malmö. Ett flertal mord länkas till de inblandade. Bland andra mordet på småbarnsmamman Karolin Hakim som sköts till döds på öppen gata den 26 augusti 2019. Flamur Beqiri beskrivs som ”nära vän” till Karolin Hakims man, Naief Adawi, en tungt kriminell profil i Malmö.

När polisen gick ut med bilder på en av de personer som misstänktes för mordet på Karolin Hakim vägrade SVT publicera dem med hänvisning till att det skulle kunna skada den efterlysta personen.