hicham-kortobi-europol
InrikesUtrikes

’Svenske’ Hicham Kortobi på Europols Most Wanted-lista

Publicerad 10/7/2022
Annons

En komplikation med att den grova organiserade brottsligheten i Sverige nästan helt domineras av invandrare är att dessa ofta har kontakter i sina forna hemländer som de kan fly till och där hålla sig undan den svenska rättvisan när det börjar bli för hett om öronen. På Europols lista över internationellt efterlysta finns flera sådana ”svenskar”.

37-årige Hicham Kortobi beskrivs som en av de ledande inom det sås kallade Backanätverket i Göteborg, som djupt involverad i grova narkotikabrott och dessutom med ett stort våldskapital. Han är också försvunnen sedan ett drygt år tillbaka. Det var i samband med att han skulle ställas inför rätta för en rad allvarliga brott som Hicham flydde landet.

Rättsväsendet handfallet

Det svenska rättsväsenet har lidit många nederlag mot det invandrade Backanätverket. 2014 mördades dåvarande ledaren för gänget i vad polisen tror var en intern maktkamp. Mordet har aldrig klarats upp.

Ett år senare greps i princip hela Backanätverkets ledarskikt efter ett väpnat rån. Även där kammade rättsväsendet noll när man tvingades släppa samtliga gängledare fria.

Efter det har polis, åklagare och domstol haft viss framgång med att få några av Backanätverkets invandrade ledargestalter bakom lås och bom. Men i många fall har man misslyckats, och inte sällan genom att de misstänkta lyckats fly landet.

Dessa är häktade i sin frånvaro och/eller som i fallet med Hicham Kortobi internationellt efterlysta via Europol. Utsikterna att de ska hittas och återbördas till Sverige för att lagföras är inte lysande men åklagaren i målet håller hoppet vid liv och kallar det för ”önskvärt”.

Försvunnen sedan 15 månader

Hicham, som alltså är försvunnen sedan 15 månader, misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Tillsammans med en 42-årig man bosatt i Göteborg har han beslagits med brotten genom konversationer på appen Anom som amerikanska FBI lyckades dekryptera och sedan gav den svenska polisen i present.

Kriminaliteten bedöms som så frekvent och grov att Hicham kvalificerat sig som en av Europas mest eftersökta brottslingar. Polis och åklagare är mycket förtegna gentemot media när det gäller detaljer i förundersökningen.

Brottsutredningen går vidare trots begränsade utsikter om att kunna ställa Hicham inför rätta. I vilket land han befinner sig är det ingen som har någon säker kunskap om men enligt polisens utredare pekar det mesta på att han flytt till Marocko.

Tidigare dömd för flertal brott

Hicham är tidigare dömd för en rad brott, däribland narkotikabrott, stölder och olika trafikbrott. Han har också en dom på sig för värnpliktsvägran.

Han är inte dömd för några grova våldsbrott men polisen kopplar både honom personligen och det gängkriminella nätverk han tillhör till sådana brott, baldn annat ett flertal skjutningar. Hicham har därför fått status som ”Dangerous” – farlig – på Europols Most Wanted-lista.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons