getinge

Mattias Perjos/Intensivvården i Italien. Faksimil Facebook

Inrikes

Svenskt företag tillverkar respiratorer – har skickat allt de kan på export

Publicerad 3/17/2020
Annons

Företaget Getinge producerar medicinsk utrustning i Solna i Stockholm, inklusive respiratorer som är kritiskt viktiga för att snabbt utöka antalet intensivvårdplatser och minska antalet dödsoffer i corona. Samhällsnytt har pratat med företaget som bekräftar att det ”skeppar till en massa olika länder”, men avböjer från att kommentera ytterligare.

I spåren av coronaepidemin blir respiratorer som används för assisterad andning för de svårast drabbade av corona en bristvara. På söndagen meddelade chefsläkare i region Stockholm Elda Sparrelid i SVT Aktuellt att man arbetar för att utöka intensivvårdplatserna snabbt. Att införskaffa respiratorer är centralt för att kunna ge nödvändig hjälp till coronapatienter. Respiratorbrist anges som anledningen till att coronapatienter över 60 samt yngre med andra sjukdomstillstånd nekas intensivvård i Italien just nu.

LÄS MER: Patienter över 65 får bara palliativ vård – ”Ingen finns med när de dör”

Enligt uppskattningar av epidemiologiprofessor Joacim Rocklöv kommer det att behövas mellan 400 och 900 extra intensivvårdsplatser under epidemins peak – bara i Stockholm.

”Vi kunde bara bjuda på 500 respiratorer”

Och nu meddelar det Solna-baserade företaget Getinge att de ska skänka all sin produktionskapacitet för i år – till utlandet. Italien som befinner sig i epidemins centrum just nu vill upphandla så många som 5000 respiratorer. Getinges vd Mattias Perjos uppger följande i en intervju till Reuters:

– Vår årliga produktion förra året var 10 000 så det är ett extremt stort anbud. Vi kunde bara bjuda på 500 respiratorer, och vi har nu fått en bekräftelse på att vi ska leverera.

LÄS MER: Epidemiologiprofessor Joacim Rocklöv – Vi är bara 2-4 veckor från Italien

Enligt honom har företaget nått sin gräns vad gäller produktionsvolym: för att möta efterfrågan arbetar man i två skift, men någon ytterligare utökning är omöjlig på grund av brist på kompetens. Därmed har företaget uttömt sin produktionskapacitet.

Skeppar till en massa olika länder

Samhällsnytt har pratat med presschef för Getinge Anna Appelqvist.

Har Getinge möjligheten att leverera respiratorer till svensk sjukvård med kort varsel?

– Vi jobbar globalt och levererar till hela världen och i den takt vi får beställningar tittar vi på hur vi levererar beställningarna. Vi skeppar till en massa olika länder.

Samtidigt avböjde hon att svara på frågan om svensk sjukvård har beställt eller ska kunna beställa respiratorer från Getinge. Inte heller företagets vd Mattias Perjos ville svara på våra frågor:

– Du kommer inte att få hans kommentar, fick vi som svar.

Getinges aktier ökade med drygt 8 procent igår, samtidigt som Stockholmsbörsen backade med 4,7 procent.

LÄS ÄVEN: Kommer Stefan Löfven att nekas respiratorplats?

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons