Vid midnatt den 22 december införde Sverige inreseförbud vid resor från Danmark och Storbritannien. Skälet är att minska och hindra smittspridningen av den senaste muteringen av covid-19-viruset. Trots detta landade ett plan från London på Arlanda i lördags.

– Det är inte tillåtet att flyga från Storbritannien till Sverige, det är ett regeringsbeslut. Vi blev tagna på sängen när vi såg att det fanns passagerare på planet. Hur det kan komma sig får Transportstyrelsen reda ut, säger gränspolischefen Patrik Engström till SvD.

Totalt klev 33 passagerare av planet, fyra av dem var finnar som mellanlandade för fortsatt resa till Helsingfors. Resten av resenärerna uppges vara svenska medborgare och tilläts strosa igenom tullen utan åtgärd.

– Svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att resa in i Sverige och fick göra det, säger gränspolischefen.

LÄS ÄVEN: Ny variant av coronaviruset upptäckt i Storbritannien

Regeringens tillfälliga förordningar ”tycks ha blandats ihop”

Engström uppger att gränspolisen tog kontakt med regionens smittskyddsläkare som bedömde att inga särskilda åtgärder ska vidtas. Kontakt togs även med såväl infrastrukturdepartementet som Folkhälsomyndigheten och Transportstyrelsen men ingen verkar ha kunnat eller vågat ge direktiv för det som inte fick ske. Således utfördes inga tester på de anländande.

Enligt Mikael Andersson på Transportstyrelsen tycks de tillfälliga förordningarna som regeringen beslutat om ha blandats ihop. Han upplyser om att inreseförbudet från Storbritannien och Danmark till Sverige gäller med undantag för svenska medborgare. Samtidigt gäller flygförbud mellan länderna.

LÄS ÄVEN: Flyg från Storbritannien stoppas av rädsla för smittsammare muterat coronavirus

Smittan är redan här

Folkhälsomyndigheten rapporterar att den nya varianten av viruset redan finns i Sverige och kom hit med en person som rest från Storbritannien för att fira jul i Sverige. Smitttan upptäcktes i Södermanland dagen innan reseförbudet infördes, alltså den 21:a december.

– Att vi hittar det hos en hemvändare betyder att det förmodligen finns fler, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.

Hon uppmanar nu alla som rest i Storbritannien att testa sig, oavsett om de har symtom eller inte. Även närstående till de som vistats i Storbritannien bör isolera sig. Myndigheten samlar nu in prover från alla som rest i Storbritannien sedan oktober. Det muterade viruset bedömts vara 70 procent mer smittsamt än den tidigare varianten.

LÄS ÄVEN: Coronakommissionen: Massdöden på äldreboenden en följd av vanstyre i decennier

Brittisk Airways lägger skulden på passagerarna

Brittisk Airways, som i och med detta trotsat flygstoppet och brutit mot svensk lag lägger i en kommentar till Expressen skulden på passagerarna: ”Vi rekommenderar alla kunder att innan de reser kontrollera de senaste behörighetskraven för sin destination på de lokala myndigheternas webbplatser eftersom de kan ändras med kort varsel”.

Ansvariga politiker, inrikesminister Mikael Dambergs (S), och socialminister Lena Hallengren (S), vill inte kommentera fallet, enligt Expressen, medan statsminister Stefan Löfven (S) konstaterar i DN att Brittish Airways bryter mot reglerna.

– Jag vet inte om de har läst fel, tolkat fel eller vad man har gjort, säger han och tillägger att det nu är upp till Transportstyrelsen att hantera saken gentemot bolaget.