Sverige, vars många framgångar kommit från bland annat skickliga ingenjörer, har en brist på ingenjörer. Enligt Svenskt Näringsliv är en förklaring till situationen en undermålig matteundervisning i grundskolan.

Svenskt Näringsliv presenterar i rapporten Grundskolans kursplaner i matematik – igår, i dag och imorgon, som man gett forskaren Johan Prytz i uppdrag att göra, en historisk genomgång av svenska kursplaner i matematik.

LÄS ÄVEN: Larmet: Outbildade lärare tar över skolan

Rapportens inledning är något som Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson tycker att varje svensk ska läsa – där framgår att 16 procent av svenska niondeklassare underkänns i det avslutande nationella provet i matematik och att 33 procent bara når E, den lägsta godkända nivån.

– Det är nästan hälften som med nöd och näppe klarar, eller blir underkända, i matte. Det är ett underbetyg till svensk skola och i internationella jämförelser ligger de en bra bit under medel. Jag tror inte att det är allmänt känt att det presteras så fruktansvärt dåligt i matematik i Sverige, säger Karin Johansson till Ny Teknik.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Kronisk ingenjörsbrist

Skälet till att Svenskt Näringsliv beställde rapporten är ett ständigt underskott på civilingenjörer vilket gör det svårt för svenska företag att hitta den kompetens de söker. Bristen ska bland annat bero på för få sökande till universitetsutbildningarna och på att många av de som söker är för dåliga i matte för att klara utbildningen.

LÄS ÄVEN: Professor varnar: Högskoleutbildningar leder till låtsasjobb

Enligt Johan Prytz har svenska elever varit relativt svaga på matematik genom historien och han ser ett mönster i kursplanernas utveckling där det allteftersom gavs mer allmänna och abstrakta riktlinjer om vilka färdigheter som eleverna ska nå.

Han menar att det kan finnas ett möjligt samband mellan förändringarna och generellt försämrade resultat de senaste årtiondena.

Bråttom

Nu hoppas Karin Johansson och Svenskt Näringsliv att väcka opinion för en ny kursplan i matte.

– Vi måste få utbildningsdepartementet att agera, och det snabbt för det här är bråttom. Under tiden fortsätter vi att själva skissa på hur en ny kursplan skulle kunna se ut, säger Karin Johansson.

LÄS ÄVEN: Mindre än EN PROCENT av nyanlända kvinnor hittar jobb