Margot Wallström

Foto: Jonatan Svensson Glad.

Utrikes

Svenskt nej till extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd om Iran

Publicerad 1/4/2018
Annons

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) är ett möte i säkerhetsrådet med anledning av den turbulenta situationen i Iran ingen bra idé.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har ställt sig på folkets sida i protesterna i Iran och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley begärde på tisdagen ett extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd för att behandla utvecklingen i landet.

Men Margot Wallström säger nej.

– Nej, det som sker i Iran utgör i dagsläget inget hot mot internationell fred och säkerhet, sade Margot Wallström under en pressträff i Stockholm vid lunchtid på onsdagen.

Wallström menar istället att FN:s säkerhetsråd ska följa utvecklingen i Iran noga och att ”det är viktigt med dialog och att använda det faktum att vi har kanaler och ett sedan länge pågående samtal med Iran”.

När Donald Trump nyligen kungjorde att man erkänner Jerusalem som den israeliska huvudstaden och avser flytta den amerikanska ambassaden dit, var Wallström snabbt ute med att begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

Sverige sitter under 2017 och 2018 som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet tillsammans med de fem permanenta medlemsländerna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
545Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons