Foto: Jonatan Svensson Glad.

Svenskt nej till extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd om Iran

2.3K Shares

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) är ett möte i säkerhetsrådet med anledning av den turbulenta situationen i Iran ingen bra idé.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har ställt sig på folkets sida i protesterna i Iran och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley begärde på tisdagen ett extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd för att behandla utvecklingen i landet.

Men Margot Wallström säger nej.

– Nej, det som sker i Iran utgör i dagsläget inget hot mot internationell fred och säkerhet, sade Margot Wallström under en pressträff i Stockholm vid lunchtid på onsdagen.

Wallström menar istället att FN:s säkerhetsråd ska följa utvecklingen i Iran noga och att ”det är viktigt med dialog och att använda det faktum att vi har kanaler och ett sedan länge pågående samtal med Iran”.

När Donald Trump nyligen kungjorde att man erkänner Jerusalem som den israeliska huvudstaden och avser flytta den amerikanska ambassaden dit, var Wallström snabbt ute med att begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

Sverige sitter under 2017 och 2018 som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet tillsammans med de fem permanenta medlemsländerna.

2.3K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.