I fredags meddelade regeringen att evakueringsinsatsen i Afghanistan avslutats och alla så kallade svenskar lämnat Kabul. Samtliga slussades till hus och lägenheter som Migrationsverket lyckats skaka fram i bostadsbristens Sverige. Men vilka är det som har kommit? Endast fyra procent av de nära 1 200 evakuerade kan bevisa sin identitet.

Flygtrafiken på Kabuls flygplats har varit intensiv. Totalt genomförde Försvarsmakten 22 flygningar tur och retur och evakuerade nära 1 200 personer. Utrikesminister Ann Linde (S) vill hämta ännu fler men säger till TV4 att det ”i slutänden är talibanerna som bestämmer”, därför vill hon öppna dialog med den nya regimen.

Enligt utrikesministern handlar det bland annat om ytterligare 150–200 så kallade ”svensk-afghaner” som, trots stark avrådan, rest tillbaka till landet de flytt från.

Personkontrollerna har skötts på plats av UD- och ambassadpersonal samt Migrationsverket. Samtidigt som gammelmedia målar upp en bild av en framgångsrik evakuering ger vittnesuppgifter till Samnytt en kaosartad bild av situationen på marken. Många anlände till flygplatsen med flertalet såväl förfalskade som riktiga pass och intyg från olika europeiska länder, i hopp om att slinka på första bästa flygplan. Något somliga uppenbarligen även lyckades med.

LÄS ÄVEN: Poliskälla avslöjar afghankaos på Arlanda: ”Det bara rasar in folk utan papper”

Undermåliga eller obefintliga identitetskontroller

Magda Gad, Expressens hyllade korrespondent, hävdar att ”Alla som kommer till Sverige går igenom mycket strikta säkerhetskontroller och bakgrundskontroller”, ett påstående som hånas i sociala medier.

Att kontrollerna i verkligheten var undermåliga vittnar resultatet om. Samnytt har tidigare skrivit om hur tidigare utvisade kriminella afghaner har lyckats ta sig tillbaka till Sverige. Personal på Arlanda har beskrivit hur ”det bara rasar in folk utan papper, pass eller något”.

LÄS ÄVEN: Evakuerade afghanska familjer får förtur i bostadsbristens Uppsala

UD-personal försöker sopa igen spår

Enligt flera oberoende källor till Ledarsidorna präglades evakueringen av kaos och starka motsättningar inom UD, där vissa ville att allt skulle gå rätt till medan andra hellre fokuserade på att sopa igen spåren av egna tidigare misstag.

Detta resulterade i att många som köpt förfalskade, eller kommit över äkta handlingar tillhörande en annan person, trängde undan de med reella skyddsbehov. Personalen i Kabul och på flygplatsen uppges heller inte vara utbildad i att skilja på äkta och falska resehandlingar. Identiteterna på de flesta av de som nu kommit är med andra ord nära nog omöjlig att fastställa.

Vilka är det då som kommit hit? Endast cirka 50 personer har fastställd identitet och tillhör någon av de skyddsvärda grupperna. Ungefär en tredjedel av de cirka 1 200 personer som evakuerats saknar helt identifikationshandlingar, resten uppges ha uppvisat hyrda, stulna eller lånade handlingar och ingen vet om identiteten de uppgivit vid ankomst i Sverige är korrekt.

LÄS ÄVEN: Svenska biståndsmiljarder till Afghanistan gjorde ingen nytta

Identiten kan inte fastställas

Dessa nedslående siffror speglar Migrationsverkets statistik över de afghaner som tidigare tagit sig till Sverige. Över 90 procent av de så kallade flyktingarna från Afghanistan saknar eller har bristfälliga identitets- och resehandlingar. Skillnaden är att denna gång var det Sverige som hämtade hit dem.

Linde uppger att det denna gång kommit många kvinnor och barn. Hur många av dessa barn som är ”barnbrudar” är okänt. I amerikansk media rapporteras om flera fall där äldre män anlänt tillsammans med unga flickor.

USA evakuerade sammanlagt 124 000 personer från Afghanistan. Även där har problem uppstått med att identifiera vilka dessa är. Endast en liten del av de afghanska medborgare som USA lovat att prioritera vid evakueringen lyckades slutligen ta sig ut ur landet, uppger Bloomberg.