Sverige sticker ut i statistiken när det gäller kriminalitet, Inte något jämförbart land i Europa har i närheten av så omfattande problem med invandringsrelaterad organiserad brottslighet som Sverige. ”Jag har varit polis i 40 år. Jag har aldrig tidigare varit med om ett läge som nu. Det saknar motstycke” bekräftar rikspolischef Anders Thornberg siffrorna.

I en färsk rapport rankas Sverige som det mest kriminella landet i norra Europa. Ingenstans är narkotikahandeln, människosmugglingen och välfärdsbrotten så utbredda och ger den i huvudsak importerade organiserade brottsligheten så stora intäkter.

Rikspolischef Anders Thornberg uppger att hans upplevelse av situationen är att siffrorna inte är felaktiga. Det är värre än någonsin, konstaterar han. De tidigare regeringarnas löften om att ”knäcka gängen” har inte blivit annat än tomma ord, och även om det ännu är tidigt in i Tidöregeringens första mandatperiod syns så här långt inget av dess utlovade ”paradigmskifte”.

LÄS ÄVEN: Dramatisk ökning av skolbränder – Sverige värst i världen

Infiltrerar företag och offentlig sektor

Däremot kan ett annat paradigmskifte konstateras där den organiserade brottsligheten på känt maffiamanér från tidigare hårt drabbade länder nu börjar infiltrera samhällskroppen – den offentliga sektorn, de privata företagen och så vidare. Det är en utveckling som andra polischefer, exempelvis Carin Götblad, larmat om tidigare.

Larmen har inte resulterat i någon vändning. Tvärtom bekräftar nu Anders Thornberg hur brottsligheten värre än någonsin ”äter sig in i det legala samhället”.

Det är nu på en nivå att den invandrade brottsligheten riskerar att hota hela demokratin, menar rikspolischefen. Och även om andra länder som tagit emot migranter också har liknande problem kan inget av dem jämföras med den exceptionella massinvandringens Sverige. Det visar en ny undersökning.

I den beskrivs hur de invandrade gängkriminella nu inte bara tjänar stora pengar på narkotikahandel och vapen, trafficking, stölder och utpressning. I allt större omfattning roffar man idag även åt sig välfärdsmiljarder från de svenska skattebetalarna.

LÄS ÄVEN: JO-beslut: Kommuner måste anställa brottslingar

Åtgärder mot penningtvätt slår mot fel grupper

Sverige har fått återkommande kritik för hur man övertolkat EU:s regler om penningtvätt. Vanliga bankkunder och personer med kontanter hemma har drabbats hårt av konfiskation och av att belopp på endast en tiondel av vad EU-direktiven föreskriver nagelfars, också för personer, exempelvis svenska pensionärer, som befinner sig så långt från de invandrade kriminella gängen som bara är möjligt.

Dessa drakoniska regler för vanligt folk har enligt denna och tidigare undersökningar inte hindrat den organiserade kriminaliteten från att tvätta sin pengar åtkomna genom brott. Medan den genomsnittlige svensken får stora problem, fortsätter gängen att obehindrat tvätta stora summor pengar som sedan kan användas för lyxliv som att köpa bilar, lägenheter, resor och annan lyxkonsumtion. Att gängen ätit sig in i samhällsstrukturerna gör att penningtvätten blivit ännu enklare.

LÄS ÄVEN: Sverige i våldtäktstopp i världen – sjätte värsta landet för kvinnor

Prioritering av brottslingars integritet ger svängdörrar

Undersökningen i fråga har gjorts av den fristående organisationen Global Initiative (GI). Det är i deras senaste index över hur utbredd organiserad brottslighet är i världens alla länder som Sverige utmärker sig. Vi är inte värst i världen men sticker ut rejält gentemot jämförbara länder som det mest brottsdrabbade i norra Europa. Sverige är nu även värre än de baltiska länderna som tidigare utmärkt sig som brottsintensiva i spåren av den kommunistiska diktaturen.

Särskilt illa till ligger Sverige när det gäller människosmuggling och handel med knark och vapen. En orsak som uppges är att det är betydligt enklare att smuggla in människor, knark och vapen till Sverige än till de flesta andra länder. Det tillskrivs en kriminalpolitik med gärningsmännens rättigheter i centrum där man inte får lura brottslingar i en fälla eller med så kallad brottsprovokation då det kan hävdas ha frestat personen att begå brott som denne annars inte skulle ha gjort sig skyldig till.

LÄS ÄVEN: Tysk media: Sverige farligaste landet i Europa

Omsätter flera hundra miljarder

Enligt Anders Thornberg omsätter den i huvudsak invandrarstyrda kriminella ekonomin i Sverige någonstans mellan 100 och 150 miljarder kronor om året. Lotta Mauritzon, samordnare på Nationella operativa avdelningen (Noa), fyller i med att de kriminella också är kreativa och ständigt hittar på nya sätt att runda lagar och regler för att tjäna olagliga pengar.

Dessutom jobbar många av den numera också med att tjäna pengar på franchise, där man mot avgift eller del i brottsintänkterna säljer ett brottskoncept till andra brottslingar och lär upp dem i hur man gör.

– Man jobbar med ”crime as a service”, där man säljer kunskap om hur man kan bygga upp framgångsrika bedrägerier, säger Mauritzon till SvD.

Hon beskriver hur de kriminella följer med i samhällsutvecklingen och är snabba på att utnyttja varje ny möjlighet som uppenbarar sig. Ett exempel som Mauritzson nämner var hur gängen under pandemin, i samband med att länder införde PCR-tester för inresor, startade egna testcentraler, där man tog bra betalt för att utfärda falska negativa provsvar till de som behövde det.

LÄS ÄVEN: Sverige farligaste landet i Västeuropa enligt Numbeo