Efter sju år med Miljöpartiet i regeringsställning råder djup elkris i Sverige. Den redan anfrätta Sverigebilden fick sig ännu en törn när den svenska elkrisen slog till mot internationella OSSE-toppmötet i Stockholm och strömmen försvann – två gånger.

Från internationellt föredöme till varnande skräckexempel – Sverigebilden i omvärlden har drastiskt förändrats de senaste decennierna. Framför allt är det den samhälleligt söndertrasande migrationspolitiken som bland annat getts namnet ”det svenska tillståndet” som regelmässigt framhålls av politiker i andra länder som en situation där man inte vill hamna. Den svenska genuspolitiken skakas det också ofta på huvudet åt i omvärlden.

Nästa politikområde där Sverige nu ådrar sig uppmärksamhet av mindre fördelaktigt slag är energipolitiken. Svenskarna biter sedan en tid tillbaka ihop och försöker uthärda en elförsörjning som alltmer börjar likna den i ett u-land.

Det råder efter att Miljöpartiet fått igenom förtida nedstängning av flera kärnkraftverk och infrastrukturen för eldistribution eftersatts stor brist på el och priserna för den ström som ändå finns i uttaget skenar. Den svenska elkrisen har dock inte uppmärksammats så stort internationellt men efter i onsdags kan ett nytt ”last night in Sweden” vara i antågande.

Sverige står som värd för ett prestigefyllt toppmöte i Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE) där vi i januari i år med utrikesminister Ann Linde (S) i spetsen tog över ordförandeklubban. Ordförandeåret var tänkt att ”go out with a bang” med ett storstilat toppmöte i Stockholm.

Vad som ”went out” var i stället ”the power” när det vid upprepade tillfällen blev strömlöst och kolsvart i möteslokalerna. Detta i samband med att sådana internationella potentater som USA:s och Rysslands utrikesministrar, Antony Blinken respektive Sergej Lavrov, talade.

Det gav en extra dimension åt allvaret i strömavbrotten att de inträffade när den viktiga frågan om relationerna mellan Ryssland och Ukraina avhandlades. Vissa bedömare menar att den nu är så ansträngd att krig mellan de två länderna kan komma att utbryta.

Sverige häcklades med hånskratt i det av internationella dignitärer fyllda rummet när det strömlösa mörkret sänkte sig över ministermötet, först en gång och senare på dagen ytterligare en gång. Svenska medier har valt att inte rapportera om den pinsamma fadäsen men utomlands uppmärksammas den.

Varken utrikesminister Ann Linde (S) eller någon annan i den nyligen ombildade svenska enpartiregeringen ledd av statsminister Magdalena Andersson (S) har velat kommentera blamagen och hur man tänkt undvika att den försämrar den redan anfrätta Sverigebilden ytterligare.

Händelsen kommer kort efter det kaos i riksdagen där Magdalena Andersson först valdes till statsminister för att sedan bara timmar senare avgå efter att Miljöpartiet tågat ut ur regeringen och några dagar senare tillträda igen. Även den villervallan utlöste för Sverige förnedrande hånskratt bland hitresta bevakande reportrar från omvärlden som lakoniskt undrade vem det egentligen är som styr Sverige.