SD, M, KD och lokala SoL-partiet kommer dela på makten genom två kommunalråd: kommunstyrelsens ordförande Louise Erixson (SD) och ordförande i kommunfullmäktige Emelie Pilthammar (M).

– Vi fyra partier avser att leda Sölvesborg kommun tillsammans den kommande mandatperioden, säger Emilie Pilthammar, gruppledare för Moderaterna.

– Vi är väldigt eniga i väldigt mycket, säger Louise Erixon.

Hos Kristdemokraterna säger man sig vara medvetna om att man bryter mot partiets riktlinjer genom att samarbeta med Sverigedemokraterna, men anser att de lokala väljarna sett fram emot det styre som nu blivit verklighet.

Pilthammar konstaterar att Sverige är ett avlångt land och att det inte ser likadant ut i Sölvesborg som det gör i Stockholm. Hon ska ha informerat Moderaterna om samarbetet men man är inte överens om det är bra eller dåligt.

– Vi har en annan bild av Sverigedemokraterna än vad man har på andra ställen, säger Emilie Pilthammar.

– Vi har haft vissa typer av samarbeten under året, med allt från barnomsorg till den lokala simhallsfrågan. Det finns samhörighet på ett personligt plan, säger Louise Erixon.

Enligt Pilthammar kunde Moderaterna inte få ihop allianspartierna så istället blev det denna lösning. Personliga relationer ska även ha varit en faktor.