magnus-hellgren-foto-kristian-pohl

Sveriges ambassadör i Israel, Magnus Hellgren. Foto: Kristian Pohl.

Utrikes

Sveriges ambassadör i Israel: ”Sverige har svikit judarna”

Publicerad 1/6/2018
Annons

Magnus Hellgren tillträdde som ny ambassadör för Sverige i Israel i september förra året. Nu riktar han kritik mot den svenska regeringen och dess myndigheter för att svika de judar som är bosatta i Sverige.

Utspelet kommer efter den senaste tidens våldsbejakande antisemitism i framför allt Malmö och Göteborg med terrorattacker med brandbomber mot judiska byggnader och manifestationer med slagord om att ”döda judarna”. Judehatet blossade upp inom det så kallade ”muslimska civilsamhället” i Sverige i kölvattnet av att USA:s regering beslutat verkställa ett kongressbeslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

”Om en enda jude i Sverige upplever att han eller hon måste dölja sin judiskhet, då har vi misslyckats”, förklarade Sveriges ambassadör i Israel, Magnus Hellgren, i en intervju med den israeliska dagstidningen Makor Rishon.

Hellgren hänvisade inte bara till det som skett i närtid, utan det sedan en längre tid tillbaka rådande tillståndet i framför allt Malmö, där judar inte längre vågar visa sig ute med kippa eller davidsstjärna av rädsla för att bli utsatta för trakasserier och våld från personer med arabiskt Mellanöstern-ursprung.

”Detta är den verklighet som judar i Sverige lever med. Det är något som inte borde tillåtas ske”, slog Hellgren fast.

Polisen borde ha ingripit och stoppat den antisemitiska manifestationen i Malmö, anser Hellgren, men eftersom de våldsbejakande uppmaningarna om att döda judar skanderades på arabiska förstod polisen inte vad som sades.

Hellgren riktar också kritik mot den svenska regeringen som han menar inte har gett de lokala judiska organisationerna och församlingarna de resurser de behöver och har efterfrågat för att kunna skydda sig mot det ökande judehatet. Efter den senaste tidens händelser uppges dock regeringen ha tagit tag i frågan.

Hellgrens uttalanden citeras av Jerusalem Post som också nämner den kritik som den svenska regeringen med utrikesminister Margot Wallström i spetsen har fått för att skylla judehatet på Israel. Specifikt nämns ett uttalande som Wallström gjorde i samband med de muslimska terrorattackerna i Paris i november 2015 då 150 personer mördades och över 350 skadades.

Wallström hävdade då att det är Israels politik som ger upphov till terrorattacker av det här slaget och till den radikalisering av muslimer i regionen och i Europa med rötter i Mellanöstern. I Studio Ett i statskontrollerade Sveriges Radio riktade Helena Groll samma år liknande anklagelser mot Israel i en intervju med Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman efter att judiska byggnader i Danmark blivit föremål för en muslimsk terrorattack.

Jerusalem Post påpekar också att Sverige är det enda land i Europa som har erkänt ”vad man kallar staten Palestina”. Men Hellgren vill inte gå så långt i sin kritik mot den svenska regeringen som att hävda att den för en direkt anti-israelisk utrikespolitik.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons